CHENGDU, 16 Şubat (Xinhua) -- Enstitünün antik mimari merkezi, Sichuan'daki 23 tarihi binanın yaşını yeniden doğruladı ya da belirledi ve Sichuan'daki Yuan (1271-1368) ile Ming (1368-1644) hanedanlıklarına ait binaların tematik veritabanını oluşturdu. Antik mimariye ilgi duyanlara sanal bir platform üzerinden çevrimiçi turlara katılma fırsatı sunan bu yenilik, akademik araştırmalar için de daha fazla kanıt sağlıyor.

Pingwu ilçesinde bulunan Bao'en Tapınağı, Çin'de Ming Hanedanlığı döneminden kalan en eski tarihi binalardan biri. Ziyaretçiler, ilgili kare kodu okutmalarının ardından kendilerini tapınak meydanında ve tamamı gezilebilen iç mekanlarda buluyorlar.

Enstitünün antik mimari merkezi direktörü Yu Shumin, "Araştırmacılar ilk olarak Sichuan'daki Yuan Hanedanlığı'ndan Qing Hanedanlığı'nın (1644-1911) erken dönemine uzanan tarihi binalardaki şekil değişikliklerinin karakteristiğini öğrendi. Bu sayede birçok eski binanın yaşına dair daha doğru yorumlarda bulunabildiler" dedi.

Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor

Yu'nun verdiği bilgiye göre, Sichuan'daki antik mimari araştırma sonuçlarının ilk aşaması olan Sichuan antik mimari araştırma raporu koleksiyonunun ilk cildi yayımlandı ve ikinci cilt de bu yıl yayımlanacak. Enstitü başkanı Yan Jinsong da "Sichuan'daki Song (960-1279) ve Yuan hanedanlarına ait tarihi binaların sayısı güney Çin'dekiler arasında en üst sırada yer alıyor, bu nedenle antik mimari veri tabanı oluşturulması büyük önem taşıyor" yorumunda bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI