RAMALLAH, 23 Aralık (Xinhua) Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamada Nablus'un kuzeybatısındaki Burka köyünde İsrail askerlerinin kullandığı plastik mermiler yüzünden yerel bir gazeteci dahil, 42 Filistinlinin yaralandığı ve 83 kişinin de göz yaşartıcı gazdan etkilendiği bildirildi.

Batı Şeria'da Nablus'un kuzeyinde yer alan Burka köyündeki İsrail askerleri ve bir buldozer görülüyor, 23 Aralık 2021. (Fotoğraf: Nidal Eshtayeh/Xinhua)

Son birkaç günde Batı Şeria'da İsrail'in önlemleri yüzünden İsrail ile Filistinliler arasında gerilim tırmanıyordu. Salı ve Çarşamba günleri iki Filistinli öldürüldü. Öte yandan İslami Direniş Hareketi (Hamas) Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, hareket yanlısı El Aksa TV kanalına verdiği demecinde Batı Şeria'da İsrail'in işgal uygulamaları yüzünden gerilim eğiliminde net bir artış olduğunu söyledi.

Batı Şeria'da Nablus'un kuzeyinde yer alan Burka köyünde İsrail askerleriyle çatışmalarda, Filistinli protestocular lastik yakıyor, 23 Aralık 2021. (Fotoğraf: Nidal Eshtayeh/Xinhua)

İsrail ile Filistinliler arasındaki diplomatik ilişkiler 2014 yılında Filistinlilerin, İsrail'in yerleşim yerlerini genişletme politikalarını ve İsrail'in Doğu Kudüs'teki Filistinlilere karşı aldığı önlemleri reddetmesi yüzünden kesintiye uğramıştı. Filistinliler, İsrail'in yanı sıra tüm Batı Şeria ve Gazze Şeridi dahil İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Filistin topraklarının tümü üzerinde bağımsız bir Filistin devleti kurmak ve bu devletin başkentini Doğu Kudüs yapmak istiyor.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu
Batı Şeria'da Nablus'un kuzeyinde yer alan Burka köyündeki çatışmalarda, İsrail askerlerinin attığı göz yaşartıcı bombalardan sakınmaya çalışan Filistinli protestocular, 23 Aralık 2021. (Fotoğraf: Nidal Eshtayeh/Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI