Yaşam

Rusya-Ukrayna çatışmasından kaçan binlerce kişi Polonya sınırını geçti

MEDYKA, 28 Şubat (Xinhua) Burada, büyük bir sarsıntı geçiren Ukraynalı sığınmacılar Polonya'ya geçmek için sırada beklerken soğuktan titriyor. Rusya-Ukrayna çatışmasından kaç...

Abone Ol

MEDYKA, 28 Şubat (Xinhua) Burada, büyük bir sarsıntı geçiren Ukraynalı sığınmacılar Polonya'ya geçmek için sırada beklerken soğuktan titriyor. Rusya-Ukrayna çatışmasından kaçmak için evlerini terk eden bu insanlar ihtiyaç duydukları sığınak ve güvenliği başka bir yerde bulmayı umuyor. Polonya sınır muhafızları, Rusya'nın askeri operasyonunun ilk gününde ülkeye 29 bin kişinin geldiğini söylüyor. Bu rakam şu an itibarıyla 100 binin üzerine çıktı.

Ukrayna'dan gelen insanlar Polonya'nın Medyka kasabasında otobüse biniyor, 26 Şubat 2022. (Fotoğraf: Meng Dingbo/Xinhua)

Bazıları şanslı. Ukraynalı arkadaş ve akrabalarını almak için onlarca araba ve minibüs sınırdaki otoparkta bekliyor. Diğerleri ise o kadar şanslı değil: telaşlı bir şekilde ortalıkta dolanıyor ve bilgi almak için sık sık sorular soruyorlar. Arabası olanlar bile nereye kadar gideceklerini bilmiyor. Medyka'dan 10 km uzaklıktaki Przemysl'e giden yoldaki benzin istasyonlarının yarısından çoğu ellerindeki benzini son damlasına kadar satmış bulunuyor.

Polonya'nın Przemysl kentindeki bir benzin istasyonunda bekleyen insanlar görülüyor, 26 Şubat 2022. (Fotoğraf: Meng Dingbo/Xinhua)

Sığınmacıların birçoğu, Polonya topraklarına ayak basar basmaz karşılarına çıkan gazetecilerin kamera ve mikrofonlarıyla uğraşmak istemiyor. Ancak eşine henüz kavuşmuş olan Julia, Xinhua ile konuşmayı kabul ediyor. Bir kolunda bir yaşındaki oğlunu tutan 26 yaşındaki kadın, gönüllülerin kendisine uzattığı hazır yemeği alıyor. Bu sırada yaşı daha büyük olan diğer oğlu başını, yerel halk tarafından bağışlanan peluş oyuncaklarla dolu kutuya daldırıyor. Julia'nın ailesi Ukrayna'nın batısındaki küçük bir kasabada yaşıyor, eşi ise Çek Cumhuriyeti'nde bulunan Skoda otomobil fabrikasında çalışıyor. Rusya-Ukrayna çatışması çıktığında eşinin yanına gitmeye karar vermiş. Babası ve kardeşi onu sınır bölgesine kadar arabayla getirmiş. Yolda patlama sesleri duymuşlar. Polonya'ya kalan son 20 km'yi iki oğluyla birlikte yürümüş. Ve sonunda kendisini almaya gelen eşiyle buluşabilmiş. Tam adını vermek istemeyen Julia, "Yolculuk zorlu ve tehlikeliydi, ama şimdi güvendeyiz!" diyor. Julia, "Gelecekte ne olacak? Bilmiyorum" diye konuşuyor.

Polonya'nın Medyka kasabasına ulaşan Ukraynalılar görülüyor, 26 Şubat 2022. (Fotoğraf: Zhou Nan/Xinhua)

Tıpkı Julia gibi Yryna da Cumartesi günü sınırı geçenlerden. Üç çocuğuyla birlikte kuzeninin evine gitmek düşüncesiyle sabah 4'te uyanmış. Yryna, hemen hemen her şeyini sınıra yakın bir kent olan Lviv Oblast'taki evinde bırakmış. Herkes ona, mümkün olduğunca erken gitmesi uyarısında bulunmuş. Gözyaşlarına boğulmadan önce, "Sorun kendi hayatım değil, üç tane çocuğum var" diyor. Büyük kızı Anna daha az endişeli görünüyor, beraberlerinde getirdikleri kedisini ve tavşanını Xinhua'ya gösteriyor. Ama Anna yine de arkadaşları orada olduğu için evine dönmek istediğini söylüyor. 50 yaşında bir iş adamı olan Terebetskyy Volodumur, herkesin tersine, Kiev'deki evine gitmek için sınırın Ukrayna tarafına geçecek. Volodumur Salı günü bir iş gezisi için arabasıyla İtalya'ya gittiğini ve yolda birçok Ukraynalının evlerini terk ederek kaçmaya başladığını duyduğunu anlatıyor. Volodumur, "Ben çıkarken her şey iyiydi, birden savaş başladı. Evde üç çocuğum var, geri dönmek ve çocuklarımla birlikte kalmak istiyorum" diyor.