Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

RIA Novosti haber ajansı ile bir söyleşi yapan Matviyenko, "Hem Merkez Bankası hem de hükümet, devlet başkanının geçmiş yıllarda talimat verdiği üzere dolarizasyonu tersine çevirme politikası izliyor" dedi.

Rusya parlamentosunun üst kanadının lideri, Rusya'nın döviz rezervlerinde doların payının azaldığını ve ülkenin ABD devlet tahvillerine yatırımının 10 yıl öncesindeki seviyenin 30'da birine indiğini aktardı.

Sürecin istikrarlı bir biçimde sürdürüldüğünün ve aceleye getirilmemesi gerektiğinin altını çizen Matviyenko, Rus parlamentosu tarafından da güçlü şekilde desteklenen bu politikanın ülkenin egemenliğini güçlendireceğini belirtti.

Matviyenko, "Son zamanlarda rubleyi destelemek ve hem işletmeler hem de bireyler için çekiciliğini artırmak adına çok şey yaptık. Bu da ruble cinsinden mevduat ve kredilerin artması gibi sonuçlar sağlıyor. Vatandaşlar bu para birimine güveniyor" dedi.

Federasyon Konseyi Başkanı, tüm bu çabalara rağmen, çekici olmaya devam ettiği sürece doların dolaşımda kalmayı sürdüreceğini söyledi. Rusya Maliye Bakanlığı, yatırımlarını çeşitlendirme amacıyla yaptığı son hamlesi kapsamında geçen hafta Çin yuanı ve Japon yeninin Rusya Ulusal Varlık Fonu'nun yasal para birimi yapısına dahil edildiğini duyurmuştu.

Yuan, fondaki yabancı para birimi portföyünün yüzde 15'ini, yen de yüzde 5'ini oluştururken; ABD doları ile euronun payları da her biri için yüzde 45'ten 35'e düşürüldü.

Editör: İRFAN KARSLI