Yaşam

Röportaj: Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden Afganistan için 'ciddi insani felaket' uyarısı

CENEVRE, 30 Kasım (Xinhua) ICRC Operasyon Direktörü Dominik Stillhart, Afganistan'a altı günlük ziyaretinin ardından Xinhua'yla yaptığı bir video röportajında, "Afganistan'ın...

Abone Ol

CENEVRE, 30 Kasım (Xinhua) ICRC Operasyon Direktörü Dominik Stillhart, Afganistan'a altı günlük ziyaretinin ardından Xinhua'yla yaptığı bir video röportajında, "Afganistan'ın güneyinde bir hastaneyi ziyaret ettim. Hastanedeki yetersiz beslenen çocukların sayısı Ağustos ayından bu yana iki katına çıkmış ve küresel akut yetersiz beslenme oranları geçen yıla göre yüzde 30 gibi şaşırtıcı bir oranda artmış durumda" dedi.

Stillhart, kış başladığından ve sıcaklıklar donma noktasının altına düştüğünden dolayı ülkedeki insanların "paralarının giderek azaldığını ve bırakın evlerini ısıtmayı ailelerinin sofrasına yiyecek koymakta bile zorlandıklarını" söyledi. Stillhart, "Durum son derece zor ve şu anda sağlam bir acil eylem olmazsa Afganistan'ı yine ciddi bir insani felaket bekliyor" dedi. Üst düzey yetkili; sağlık, eğitim, su ve sanitasyon alanlarında temel hizmetlerin devam ettirilmesi, ayrıca bu hizmetlerin çökmesinden kaçınılması çağrısında bulundu.

Stillhart, ICRC'nin 2022'de Afganistan'a yönelik insani yardımında sağlığa odaklanacağını belirterek, ülke genelinde ayda ortalama 550 bin muayene yapılabilecek, toplam 4 bin 500 yatak kapasiteli 18 büyük hastaneyi destekleme sözü verdi. Stillhart "Bu hastaneleri personel maaşları, yönetim için işletme maliyetleri ve tıbbi malzemeler konularında destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde sağlık, en önemli önceliklerimizden biri olmaya devam edecek" dedi. Üst düzey ICRC yetkilisi, Afganistan'a yardımda Çin'in rolünü de övdü. Stillhart, "Çin'in genel olarak, özellikle de Afganistan'da giderek daha önemli sorumluluklar almasından gerçekten memnunuz" dedi.