Ekonomi

Röportaj: Çin Merkez Bankası Başkanı'ndan reel ekonomiye daha güçlü destek sözü

BEİJİNG, 28 Aralık (Xinhua) Çin Merkez Bankası Başkanı Yi, Xinhua'ya verdiği röportajda, ülkenin reel ekonomi ve karbon nötrleştirme hedefleri için daha güçlü mali destekten...

Abone Ol

BEİJİNG, 28 Aralık (Xinhua) Çin Merkez Bankası Başkanı Yi, Xinhua'ya verdiği röportajda, ülkenin reel ekonomi ve karbon nötrleştirme hedefleri için daha güçlü mali destekten bahsetti. Her yıl düzenlenen Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı'na göre, ekonomik alandaki çalışmalar ilerlemeyi sürdürürken, istikrara öncelik vermeli. Ayrıca, sıkı para politikaları esnek ve uygun olmalı, likidite ise makul ve yeterli seviyede tutulmalı. Para politikalarının daha ileriye dönük, etkili ve hedef odaklı olacağını ifade eden Yi, finans sektörünün reel sektöre daha fazla destek sağlayacağını söyledi.

Kredi büyümesinin istikrarlı olacağını belirten Yi, para arzı ve sosyal finansman genişlemesinin temelde nominal ekonomik büyüme hızına ulaşacağını vurguladı. Yi, Merkez Bankası'nın finans kurumlarına, başta küçük ve mikro firmalar, teknolojik inovasyon ve yeşil kalkınma olmak üzere reel ekonomiye verilen desteği artırmada rehberlik edeceğini belirtti. Kapsayıcı küçük ve mikro kredilerden bu yıl 42 milyondan fazla küçük piyasa işletmeleri yararlandı. Yi, kurumsal kredilerdeki ortalama faiz oranının, bu yıl tarihindeki en düşük seviye olan yüzde 5'in altına düşmesi nedeniyle, Merkez Bankası'nın piyasa odaklı faiz oranı oluşturma ve geçiş mekanizmasını geliştirmeye devam edeceğini, ayrıca işletmelerin finansman maliyetlerinde daha fazla düşüş olması için çalışacağını bildirdi

. Yi, reel sektöre verilen desteğin dışında, ülkenin karbon zirvesi ve karbon nötr olma hedeflerine ulaşması için mali destek sağlanmasının, Merkez Bankası'nın önemli bir görevi olduğunun altını çizdi. Merkez Bankası Kasım ayında, karbon azaltımı ile daha temiz ve verimli kömür kullanımı gibi girişimler için düşük maliyetli finansman sağlayan iki yeni özel mekanizma başlattı. Yi, Merkez Bankası'nın bu çerçevede finans kurumlarına bu yılın sonuna kadar sermayenin ilk partisini vereceğini söyledi. Yi, bu mekanizmaların pazarın rolüne daha fazla önem atfedeceğini ve daha fazla sosyal sermayeyi yeşil ve düşük karbonlu alanlara akmaya teşvik ederek karbon zirvesi ve karbon nötr olma hedeflerine ulaşmayı düzenli şekilde kolaylaştıracağını belirtti. Merkez Bankası Başkanı, büyük risklerin bertaraf edilmesi ve emlak sektörünün gelişimiyle ilgili soru üzerine, Çin'in finans sisteminin işleyişinin istikrarlı ve risklerin büyük ölçüde kontrol edilebilir olduğunu vurguladı.

Makro kaldıraç oranındaki yükseliş eğiliminin etkin şekilde kontrol altına alındığını, ayrıca gölge bankacılık ve yasadışı para toplama gibi bazı önemli risk noktalarının etkin şekilde dizginlendiğini belirten Yi, daha güçlü mali düzenleme ve tekelciliğe karşı çabalarla somut sonuçlar elde edildiğini bildirdi. Finansal risklerin önlenmesi ve çözümüne yönelik mekanizmalar geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Yi, Merkez Bankası'nın, makro ihtiyati çerçeve politikası ve finansal altyapı gözetimi de dahil olmak üzere çoklu düzenleme sistemlerini geliştirdiğini belirtti.

Yi, finans piyasalarının daha verimli olduğunu ve daha güçlü risk direnç becerisine sahip olduğunu ifade etti. Bazı gayrimenkul müteahhitlerinin karşılaştığı risklere de değinen Yi, ilgili yetkili ve yerel yönetimlerin, riskleri bertaraf etmek ve sakinler ile müteahhitlerin olağan finansman taleplerini karşılamak üzere aktif önlemler aldıklarını belirterek, piyasa beklentilerinin iyileştiğini belirtti. Yi, emlak piyasasının yapısal ayarının yeni bir kalkınma modelinin oluşmasına yardımcı olduğunu ve sektörün sağlıklı gelişimini kolaylaştırdığını söyledi. Merkez Bankası Başkanı, sürecin istikrarlı olması ve insanların temel çıkarlarının iyi şekilde korunması için bu tür risklerin piyasa odaklı ve yasalara uygun şekilde ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi.