Marcela Ganea, Chen Jin SİRET, 28 Şubat (Xinhua) Romanyalı gönüllü Stefan Rotaru, Xinhua muhabirlerine verdiği demeçte, iki ülke arasındaki en büyük sınır kontrol noktasının Cumartesi gününden beri giderek artan sayıda Ukraynalının Romanya'ya girdiğine tanık olduğunu söyledi. Gelenlerin çoğu kadın ve çocuktu. Çoğu valizlerini çekerek taşıyordu. Bazılarının sadece sırt çantası vardı. Yerel gönüllüler Ukraynalı komşularını sevinçle karşıladılar ve onlara yiyecek, ulaşım ve konaklama imkanı sundular. Romanya asıllı Ukraynalı Olga Papuc, büyük oğlu hala Rusya'daki işini sürdürürken 11 yaşındaki oğlu ile birlikte sınırı yeni geçti. Papuc'un ailesi, Siret'in 50 kilometre kuzeyinde bir Ukrayna kenti olan Çernivtsi'de yaşıyordu. Rusya ile Ukrayna çatışmasının ateşi henüz bu kente ulaşmadı ancak onlar korkuyla yaşadıkları yeri terk etti. Romanya'da kalacak bir yer bulan Pabuc, eve dönmek için beklemeyi ya da çatışmalar çok uzun sürerse küçük oğlunu İtalya'daki tanıdıklarına götürmeyi planlıyor.

Araştırma: Güney Avustralya deniz yosunu ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir Araştırma: Güney Avustralya deniz yosunu ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir

Papuc, Rusya ve Ukrayna'nın "kavga eden kardeşler" gibi olduklarını "ama kimsenin geri adım atmadığını" söyledi. Sınır bölgesi kalabalık ama düzenliydi. Bazı Ukraynalılar çadırlarda dinleniyordu. Diğerleri geçici sığınma kamplarına gitmek veya yakınlardaki havaalanı veya tren istasyonlarına gitmek için yol kenarına park eden minibüslere bindi. Giriş yapan Ukraynalıların yarısından fazlasının daha sonra batıya, Romanya-Macaristan sınırından Schengen bölgesine doğru yolculuk yapması bekleniyor. Romanya hükümet sözcüsü Dan Carbunaru Pazar günü yaptığı açıklamada, Perşembe gününden bu yana 47 bin Ukraynalının Romanya'ya girdiğini ve bunlardan 22 bin 785'inin kısa süre sonra kendi araçları veya başka yollarla Schengen ülkelerine gitmek üzere ülkeyi terk ettiğini söyledi. Ukraynaca konuşabilen Ukrayna kökenli bir Romanyalı olan Angela Robu, "Ukraynaca ve Rusça konuşabilen gönüllülere özellikle ihtiyaç var" dedi. Son iki günde burada bulunan bir başka gönüllü Ukraynaca eğitimi aldığını söyledi. Suceava kentindeki Stefan cel Mare Üniversitesi'nde çalışan Robu "yeni işine" önceki gün başladığını söyledi. Sahadaki çalışmaları inceleyen Suceava İlçe Konseyi Başkanı Gheorghe Flutur, Xinhua'ya verdiği demeçte, yerel acil durumlar departmanının Cumartesi günü Siret'teki bir futbol stadyumunda, sağlık çalışanlarının Ukrayna vatandaşlarına pandemi henüz bitmediği için koronavirüs testi uygulayabileceği ve ilgili tıbbi hizmetleri sunabileceği 30 çadır kurduğunu söyledi. Romanya Hükümet Sözcüsü Carbunaru, Romanya'da bulunan Ukrayna vatandaşlarının sayısının halen 25 bin olduğunu ve bunlardan sadece 102'sinin mülteci statüsü için başvuruda bulunduğunu söyledi. Romanya Acil Durumlar Departmanı Başkanı Raed Arafat, Romanya'nın 400 bin mülteci kabul etme potansiyeli olduğunu söyledi ve halen mülteci başvurusunda bulunanların sayısının düşük olduğunu kaydetti.

Editör: İRFAN KARSLI