Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerde genç seçmenin oy kullanacakların yaklaşık yüzde 12'sini oluşturacağına dikkat çeken Reuters, ‘Birçok genç Türk değişim istediğini söylese de muhalefetin işsizlik, eğitim ve ifade özgürlüğü sorunlarını çözebileceğinden emin değil’ değerlendirmesinde bulundu.

Ajans, İstanbul'dan Anadolu kentlerinde yaşayan 18-23 yaş arası ondan fazla kişiyle konuştuğunu aktarırken; söyleşilerde adalet, göç, liyakatsizlik ve ekonomik politikaların saydamlığının öne çıktığını belirtti.

İstabul'da yaşayan 19 yaşındaki Damla, ‘Kararımdan tamamen rahat olmasam da sanırım kötünün iyisini seçerek muhalefete destek vereceğim’ dedi. Ekonomik durumun ailesiyle yaşamasına rağmen kendisini kötü etkilediğini ve arkadaşlarıyla nadiren dışarı çıkabildiğini söyleyen Damla, ‘Yaşıyor gibi hissetmiyorum, hayatta kalmaya çalışıyorum. Eğer AK Parti bu seçimleri kaybederse yeni hükümet halkın baskısını hissetmeli’ değerlendirmesinde bulundu.

Çin Başbakan Yardımcısı Ding: Afrika ve UNESCO ile işbirliğini geliştirmeye hazırız Çin Başbakan Yardımcısı Ding: Afrika ve UNESCO ile işbirliğini geliştirmeye hazırız

Anketlerin Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığını, AK Parti'nin ise TBMM'deki çoğunluğunu ufak bir farkla kaybedeceğini gösterdiğine dikkat çeken Reuters, altılı muhalefetin henüz aday göstermemesi nedeniyle bazı gençlerin sonucun geçen seçimlerden farklı olacağına inanmakta zorlandığını ifade etti.

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici haber için yaptığı değerlendirmede, ‘Genç seçmen genellikle hükümetin politikalarından rahatsız olsa da spesifik bir ideolojiye bağlı değiller ve muhalefete tam anlamıyla güvenmiyorlar’ dedi. Gezici'nin anketleri Z jenerasyonunun yüzde 80'inin AK Parti'ye oy vermeyeceğini gösteriyor.

İlk defa oy kullanacak olan 18 yaşındaki Yusuf da Koronavirüs ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle tüm ülkelerde ekonominin kötü etkilendiğini söyleyerek, ‘Bence ülkeyi şu an yöneten kişi en iyi ve en uygun lider. AK Parti'ye oy vereceğim çünkü insanları rahatlatacak planları var’ dedi.

Reuters bu ifadelerin ardından OECD ülkelerinde genç işsizliği ortalama yüzde 10.87 iken, Türkiye'de bu oranın yüzde 20 olduğuna dikkat çekti.

Ankara'da yaşayan 21 yaşındaki Helin ise hükümetin yaşam şartlarını kötüleştirdiğini söylerken, muhalefetin politikalarının göç ve azınlık hakları konusundaki sorunları çözemeyeceğinden endişeli olduğunu söyledi. Helin, ‘İktidar değişiminin en azından acil sorunları çözeceğine inanıyorum’ diye konuştu.

(T24)