Yurt

Refik Anadol'un çağdaş sanat sergisi pandemiden bunalan İstanbullulara iyi geldi

Galeri çalışanları, serginin saat 17.00'de kapanacağını hatırlatarak, kuyrukta bekleyen 200. kişinin arkasında kalanlara, kapanış saatinden önce kendilerine sıra gelmeyeceği i...

Abone Ol

Galeri çalışanları, serginin saat 17.00'de kapanacağını hatırlatarak, kuyrukta bekleyen 200. kişinin arkasında kalanlara, kapanış saatinden önce kendilerine sıra gelmeyeceği için beklememelerini söyledi. Yapay zeka ve uzay teleskoplarıyla kaydedilen görüntüler kullanılarak oluşturulan "Makine Hatıraları: Uzay" adlı, İstanbullu sanatseverleri büyüleyen sergiyi, Kovid-19 pandemisine rağmen her gün binlerce kişi ziyaret ediyor.

Anadol'un eserlerini görmek için şehrin Avrupa yakasındaki Dolapdere semtinde bulunan Pilevneli galerisinin önünde bir saatten fazla bekleyen yüzlerce kişiden biri de Şahika Pasolar'dı. Xinhua'ya konuşan Pasolar, "Herkes bu tür etkinlikleri özlemiş olmalı" diyerek, insanların pandemi nedeniyle uzun süredir sergilerden ve müzelerden mahrum kaldığını belirtti. "Bu sergi hepimiz için bir başlangıç olabilir. İçeride bizi harika bir deneyimin beklediğini düşünüyoruz" diyen Pasolar, kesinlikle beklemeye değdiğini ifade etti.

Ziyaretçiler İstanbul'da bir çağdaş sanat sergisini görmek için uzun bir kuyrukta bekliyor, 1 Nisan 2021. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Dolapdere, bir zamanlar uyuşturucu ticareti yapılan ve suç örgütlerinin cirit attığı bir mahalle olarak biliniyordu. Ancak şimdi yeni açılan çeşitli galeri ve müzelere ev sahipliği yapan bir çağdaş sanat merkezine dönüşüyor. Xinhua ile çevrimiçi bir röportaj yapan Anadol, "Muhtemelen pandemi nedeniyle, son derece olumlu tepkiler geldi" dedi.

Anadol, pandeminin hem zihinsel hem de fiziksel olarak herkes için güçlükler oluşturmaya devam ettiğini ve insanların hayata yeniden bağlanmakta sorun yaşadığını belirtti. Anadol, serginin izleyicilerde heyecan ve ilham verici bir etki yarattığını, her bekleyişin nihayetinde olağanüstü şeyler getireceğine dair bir umudu aktardığını düşünüyor.

Anadol, "Pandemi, sanatı nasıl ürettiğimizi, deneyimlediğimizi ve sanat hakkında hissettiklerimizi değiştirdi" diyerek, hiçbir yere gidemediği ve "fiziksel can sıkıntısı gerçekliğinde sıkışıp kaldığı" için pandemi dönemini "korkunç" olarak nitelendirdi. "Yapay zekayı 200 milyon doğa fotoğrafıyla... ve bana eğlence veren tüm o teleskoplarla çalıştırmamın nedenlerinden biri bu" diyen Anadol, çabalarını "pandemi yaratıcılığı" olarak adlandırdı.

Ziyaretçiler İstanbul'da bir çağdaş sanat sergisini geziyor, 1 Nisan 2021. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Anadol, sanal gerçekliği fiziksel alemle birleştirdiği sergisinde ziyaretçileri evrenin derinliklerini keşfetmeye davet ediyor. Serginin, "Hatıralar" adlı ilk bölümünde izleyiciyi karşılayan büyük ölçekli yapay zeka "veri heykeli", Uluslararası Uzay İstasyonu ile Hubble ve Magdalena Ridge Gözlemevi teleskopları tarafından kaydedilen üç ayrı uzay görevinde çekilen görüntülerin arşivinden oluşuyor.

İki milyondan fazla görüntüyü pigmentlere dönüştüren yapay zekanın oluşturduğu sürekli değişen dinamik bir tablonun çıktısı, Rus besteci Sergei Rachmaninoff'un Mi minör Op. 27 adlı eseri eşliğinde sergileniyor. Anadol, "Bu sergi, dünyanın yavaş ve dikkatli bir şekilde yeniden açılabileceğini ve insanların hala normale dönüp fiziksel yaşam kalitesi açısından da hayatın tadını çıkarabileceklerini göstererek birçok insana umut veriyor" diye konuştu. Anadol'a göre, pandemiden sonra bir sanat patlaması yaşanacak ve sanatsal deneyimler alanında büyük bir canlanma olacak.

Ziyaretçiler İstanbul'da bir çağdaş sanat sergisini geziyor, 1 Nisan 2021. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)