NEW YORK, 12 Ocak (Xinhua) Ajansın Pazartesi günü yayınlanan raporunda, bu iklim veya hava olaylarının her birinin ayrı ayrı en az 1 milyar dolarlık kayba yol açtığı, toplamda ABD'de 688 kişinin ölümüne neden olduğu ve bunların "Giderek şiddetlenen iklimden çıkış yolu bulma çabasına uyum sağlayamayacağımızı gösterdiği" belirtildi. 2021'de açık ara en büyük ekonomik etkiye sahip olan tropik fırtınalar 78,5 milyar dolarlık hasara neden oldu. Rapora göre, bunun 74 milyar doları sadece Ida Kasırgası'ndan geldi ve bu fırtına Louisiana'dan New York'a kadar uğradığı her yerde yıkıma yol açtı.

ABD'nin Chicago kentindeki State Street'te bir erkek karşıdan karşıya geçiyor, 1 Ocak 2022. Cumartesi günü Chicago'yu bir kış fırtınası vurdu ve kar kalınlığının 10 ila 18 santimetreye ulaşması bekleniyor. (Fotoğraf: Vincent D. Johnson/Xinhua)

Kış fırtınaları da tropikal fırtınaları takip ederek 24 milyar dolarlık hasara neden oldu. Şiddetli fırtınalar ülkeye 20,4 milyar dolara, orman yangınları ise 10,6 milyar dolara mal oldu. 2021'in en ölümcül hava olayı ise, Batı'da yıl boyunca 229 kişinin ölümüne neden olan kuraklık ve bir dizi sıcak hava dalgası oldu. ABD'den yayın yapan tasarım, teknoloji, bilim ve bilim kurgu web sitesi Gizmodo, NCEI verilerini bildirirken, "Teksas'ta boruları patlatan don olaylarından, Kuzeybatı Pasifik'te yolların bozulmasına yol açan sıcaklığa ek olarak bitip tükenmeyen orman yangınlarına kadar, geçen yıl ABD'yi kasıp kavuran ve kıyameti hatırlatan hava felaketleri hiç eksik olmadı" dedi. Bu rakamlar, önceki yıllarla birlikte ele alındığında daha da kötüleşiyor. 2021'de 1 milyar dolardan fazlaya mal olan 20 hava olayı, 1980 ile 2021 yılları arasında yılda yaklaşık yedi olan benzer hava olayları sayısı ortalamasını gölgede bıraktı.

ABD'nin Kentucky eyaletinde yer alan Mayfield'de kasırgalarda hasar gören evler görülüyor, 11 Aralık 2021. Arkansas, Mississippi, Illinois, Kentucky, Tennessee ve Missouri gibi ABD'nin orta kesimlerinde bir gecede altı eyaleti kasıp kavuran en az 30 hortumun ardından ölü sayısı 100'e yükselebilir. (Fotoğraf: Caromirna Sanchez/Xinhua)

Gizmodo, NCEI'nin "Son 41 yılda kaydedilen, hasarı 1 milyar ABD dolarından fazlaya mal olan 310 hava olayının yüzde 15'inden fazlası yalnızca 2021'de oluştu" dediğini bildirdi. Sadece son beş yılda, hava ve iklim felaketleri ABD ekonomisine 742,1 milyar dolara mal oldu ve 4 bin 519 kişinin ölümüne yol açtı. Bu şaşırtıcı can kaybı sayısı birkaç eğilimi yansıtıyor. Bunlardan biri, sıcak hava dalgalarının daha yoğun olduğu, kasırgaların daha fazla zarar verebileceği ve yanan fosil yakıtlar nedeniyle orman yangınlarının daha şiddetli olduğu, giderek şiddetlenen bir iklim. NCEI raporunun yazarları, "İklim değişikliği, milyar dolarlık felaketlere yol açan bazı şiddetli hava türlerinin daha sık görülmesinde de rol oynuyor" diye yazdı. "En önemlisi, kuraklığa karşı savunmasızlık artıyor, Batı eyaletlerinde orman yangını mevsimleri uzuyor ve Doğu eyaletlerinde ise aşırı şiddetli yağış potansiyeli daha yaygın hale geliyor."

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Editör: İRFAN KARSLI