OTTAWA, 10 Aralık (Xinhua) Kovid-19 pandemisinin neden olduğu tedarik zinciri sorunları, Kanada'da gıda fiyatlarına ve gıdaların bulunabilirliğine çok zarar verdi. Raporda, aşırı yüksek gıda fiyatlarının, pandeminin etkisi altında geçen 2021 yılında Kanadalıların hissettiği birçok olumsuz etkiden biri olduğu ve bu sorunun 2022'de daha da kötüleşeceği belirtildi. Gıda fiyatları enflasyonu ise daha fazla artarak yüzde 5 ila 7 civarına doğru ilerliyor. Yani bir erkek, bir kadın, bir erkek çocuk ve bir kız çocuktan oluşan dört kişilik bir aile 2022'de market alışverişine fazladan 966 Kanada doları (yaklaşık 760 ABD doları) ödeyecek.
Her zaman olduğu gibi, farklı gıda türlerinin fiyatlarının farklı oranlarda artması bekleniyor. Süt ve unlu mamullerin nispeten daha pahalı olması beklenirken, et ve deniz ürünleri gibi daha önce enflasyonu artıran gıdalar nispeten yatay seyredecek. Dalhousie Üniversitesi ve Guelph Üniversitesi tarafından yıllık olarak yayınlanan rapor, gıdanın tüm Kanadalılar üzerindeki etkisi hakkında şu anda mevcut olan en kapsamlı veri seti. Bu yıl etin fiyatında gerçekleşen dikkat çeken artış, gıda enflasyonunu daha da yükseltti. Rapor geçen yıl bu zamanlar, dört kişilik bir ailenin 2021'de beslenmek için yaklaşık 13 bin 907 Kanada doları harcayacağını ve gıda fiyatlarında yüzde 3 ila 5 arasında bir artış olacağını öngörmüştü.
Gerçekleşen harcama ise bu tahminden yalnızca 106 Kanada doları daha fazla oldu. Rapor, ortalama bir ailenin bu yıl kendilerini beslemek için 13 bin 801 Kanada doları harcadığını gösteriyor. 2022'de market alışverişi tutarları daha da artacak. Rapora göre, yem, enerji ve gübre gibi girdi maliyetlerinin yanı sıra daha yüksek nakliye ve işçilik maliyetleri nedeniyle süt ürünleri daha pahalı hale gelecek. Kanada Süt Ürünleri Komisyonu, üretim tarafındaki bu ek maliyetleri karşılayabilmek için perakende süt fiyatlarının 2022'de yüzde 8,4 oranında artacağını belirtti. Raporda, sıcak geçen yazın ovalardaki buğday ve diğer mahsullere büyük zarar vermesi nedeniyle unlu mamullerde keskin fiyat artışları yaşandığı belirtildi. Giderek büyüyen artışlardaki diğer çeşitli faktörlerden biri ise, artan gıda israfının yarattığı maliyet. Kanada'da üretilen tüm gıdaların yarısından fazlası çöpe atılıyor.