Çin

Rapor: Çin'in modernleşme sürecindeki deneyimleri dünyaya model sunuyor

Abone Ol

BEİJİNG, 6 Ağustos (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Parti Tarihi ve Edebiyatı Enstitüsü'ne bağlı düşünce kuruluşları ve Xinhua Haber Ajansı tarafından ortaklaşa yayımlanan bir raporda, Çin'in modernleşme sürecinde elde ettiği başarılarla küresel kalkınma için yeni fırsatlar yarattığı ve insanlığın modernleşme arayışı için yeni seçenekler sunduğu belirtildi.

"Çin Modernleşmesini İlerletmek için Reformu Kapsamlı Şekilde Derinleştirmek: Önemli Başarılar ve Küresel Katkılar" başlıklı rapor Salı günü yayımlandı. Rapora göre, geç kalkınan ülkelerin arayı kapatması için elverişli bir yol keşfeden Çin, birçok gelişmekte olan ülkeye de modernleşmeyi gerçekleştirmeleri için yeni seçenekler sundu.

Rapora göre Çin'in geleneksel toplumdan modern topluma doğru devam eden devasa tarihsel geçişinin, dünya üzerinde derin bir etki yaratması bekleniyor. Rapora göre kalabalık nüfus, herkes için ortak refah anlayışı, maddi ve kültürel-etik alanlarda ilerleme, insanlık ve doğa arasında uyum ve barışçıl kalkınma Çin'in modernleşme sürecinin karakteristik özelliklerini oluşturuyor.

Raporda bu özelliklerin Çin'in modernleşme sürecinin benzersiz nitelik ve avantajlarını öne çıkardığı ve küresel modernleşme için yeni bir vizyon sunduğu belirtildi. Ayrıca Çin'in modernleşme sürecinin, gelişmekte olan ülkelere kendi modernleşme yollarını bağımsız şekilde izlemelerine yönelik bir model sunduğu ifade edildi. Raporda, modernleşme ya da yüksek bir medeniyet seviyesine ulaşmanın tek bir yolu olmadığı, her ülkenin kendine özgü bir medeniyet biçimi geliştirebileceği vurgulandı.