Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu, Gıda ve Tarım Örgütü ile Afrika Birliği Komisyonu'nun ortak hazırladığı ve Çarşamba günü açıklanan Afrika Bölgesi Gıda Güvenliği ve Beslenmeye Genel Bakış başlıklı raporda, Afrikalıların diğer bölgelere kıyasla en yüksek gıda maliyetleri ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Afrika'da küresel beslenme hedeflerine ulaşmadaki genel ilerlemenin kabul edilemez derecede yavaş olduğu kaydedilen raporda, Sahra Altı Afrika'nın, dünyada bodur kalan çocukların sayısının artmaya devam ettiği tek bölge olduğu ifade edildi. Rapor, bodurluğun yaygınlığının azalmasına rağmen vaka sayısının çok yavaş bir düşüş sergilediğini kaydetti.

Meyve, sebze ve hayvansal proteinler gibi besleyici gıdaların, tahıllar ve nişastalı kökler gibi ürünlere kıyasla görece daha pahalı olduğu belirtilen raporda, Afrika nüfusunun yarısından fazlasının temel sağlığını korumak için karbonhidrat, protein, yağ ve temel vitamin ve minerallerin bir karışımını sağlayan, besin açısından yeterli bir diyetinin maliyetini karşılayabilecek durumu olmadığı kaydedildi.

Bangladeş'te günlük en yüksek dang vakası sayısı kayda geçti Bangladeş'te günlük en yüksek dang vakası sayısı kayda geçti

Rapora göre, dünya genelinde enerji verimli bir diyeti karşılayamayan toplam 185,5 milyon insanın yüzde 80'i Afrika'da yaşıyor. Ortak hazırlanan raporda, güçlü siyasi liderliğin, ortak bir vizyonun ve özel sektör de dahil olmak üzere sektörler arası etkili işbirliğinin, dengeler üzerinde anlaşmak ve tarım-gıda sistemlerini sağlıklı, ekonomik diyetlere ulaşmak amacıyla dönüştürmek amacıyla sürdürülebilir çözümleri belirlemek ve uygulamak için hayati olduğu kaydedildi.

Editör: İRFAN KARSLI