Genel

Putin: BRICS liderleri, demokratik ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmeye kararlı

Abone Ol

MOSKOVA, 25 Ekim (Xinhua) -- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkelerinin daha demokratik ve çok kutuplu bir dünya düzenini teşvik etmeye kararlı olduklarını söyledi. Putin, Kremlin'den bildirildiğine göre Perşembe günü Kazan'da düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'nin son gününde yaptığı basın toplantısında zirvede onaylanan Kazan Deklarasyonu'nun gelecek için olumlu bir gündemin ana hatlarını ortaya koyduğunu belirtti.

Putin, "Deklarasyonun, tüm üye ülkelerin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Antlaşması temelinde daha demokratik, kapsayıcı ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme yönündeki kararlılığını yeniden teyit etmesi önemli" dedi. BRICS'in, değerlerini paylaşan herkese açık olduğunu vurgulayan Putin, BRICS üyelerinin dış baskı ya da dar görüşlü yaklaşımlardan uzak şekilde ortak çözümleri savunduğu söyledi. Rus lider, BRICS'in kapalı bir formatta faaliyet göstermediğine de işaret etti.

Putin, BRICS liderlerinin BRICS ile ortak ülkeler listesi üzerinde mutabakata vardıklarını teyit etti. Putin, "Toplantılara katılan bazı ülkeler, BRICS birliğinin çalışmalarına tam katılım için teklif ve taleplerini sundu" ifadelerini kullandı. BRICS ülkelerinin, SWIFT'e alternatif geliştirmediklerini ve geliştirmeye çalışmadıklarını kaydeden Putin, konunun önemini koruduğunu ve üye ülkelerin kendi para birimlerinin kullanımına doğru yol aldıklarını ifade etti. Putin, BRICS üyelerinin an itibarıyla Rusya Merkez Bankası tarafından oluşturulan Finansal Mesajlaşma Sistemi'ni kullandıklarını belirtti.