İSTANBUL, 25 Ağustos (Xinhua) -- Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Barış Doster, BRICS ülkelerinin uluslararası arenada giderek artan öneme sahip bir rol oynadığını ve birçok ülkenin bu bloka katılmak istediğini söyledi.
Doster kısa süre önce Xinhua ile yaptığı söyleşide, "Dünyanın yükselen ekonomilerinin BRICS etrafında birleştiğini, BRICS'in giderek bir cazibe merkezi haline geldiğini görüyoruz" dedi. 22-24 Ağustos tarihlerinde Güney Afrika'da düzenlenen BRICS Zirvesi esnasında BRICS liderleri Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan altı ülkeyi gruba katılmaya davet etme kararı aldı.
"BRICS üyesi olmak için 40'tan fazla devletin sıraya girdiğini, temas kurmaya çalıştığını, aday ya da aday adayı olmaya çalıştığını gözlemliyoruz" diyen Doster, işbirliğine dayalı platforma katılma yönünde böyle bir kitlesel ilginin, tek taraflılığa karşı bir başkaldırı anlamına geldiğini vurguladı. Doster, bu kadar çalkantılı bir dönemde bu zirvenin son derece önemli olduğuna inandığını dile getirdi. Afrika ülkelerinden ve diğer yükselen ekonomilerden 60'ı aşkın lider ve temsilcinin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Rousseff gibi uluslararası ve bölgesel kuruluşların liderleri de 15. BRICS Zirvesi kapsamında düzenlenen BRICS-Afrika Açılımı ve BRICS Artı Diyaloğu'na katıldı.
Doster, BRICS işbirliği mekanizmasının eşitlik ve tüm ülkelerin çıkarlarına saygıyı temel alan uluslararası diplomasiye örnek teşkil etmesi adına Çin'in büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi. Uzmana göre Çin, Kuşak ve Yol İnisiyatifi yoluyla kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği temelinde küresel kalkınmayı teşvik etmek için elinden geleni yaptı.
Doster, "Çin'in büyüyen, gelişen ve çeşitlenen bir iç pazarı ve büyüyen bir orta sınıfı var. Çin bu bağlamda dünya ekonomisinde önemli, özel ve özgün bir konumda bulunuyor" dedi.