Çin

Prof. Çolakoğlu: Çin'in kalkınması hızlı büyümeyi ekolojik korumayla uyumlu hale getiriyor

Abone Ol

İSTANBUL, 4 Ağustos (Xinhua) -- Ankara merkezli Türkiye Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Direktörü Selçuk Çolakoğlu, Çin'in, hızla gelişmekte olan bir ülkenin bir yandan ekonomik büyümeyi sürdürürken diğer yandan ekolojik korumayı nasıl destekleyebileceğine dair örnek teşkil ettiğini belirtti.

Çolakoğlu, Çin'in elde ettiği başarıların, kalkınma ile biyoçeşitliliğin korunması arasında denge kurmanın ve ekolojik medeniyeti geliştirmenin mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Yetkili Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Ekolojik koruma ve ekonomik kalkınma arasındaki diyalektik ilişki çok önemli" dedi. Çolakoğlu'na göre kalkınma çoğu zaman çevresel ve ekolojik çeşitliliğe meydan okurken, Çin'in yaklaşımı bu karmaşıklıkların yönetilmesi konusunda değerli anlayışlar sağlıyor.

Yetkili, "Çin, çevrenin korunması ve ekolojik çeşitliliğin artırılması için önemli yatırımlar yapıyor" dedi. Yetkili, Çin'in ekolojik medeniyete olan bağlılığının, çevre dostu kentsel kalkınma, kapsamlı doğa ve biyoçeşitlilik koruma politikaları ile sürdürülebilirliğe yönelik birleşik bir yaklaşımın entegrasyonu ile ortaya konan bütüncül bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Çolakoğlu ayrıca Çin'in küresel arenadaki aktif rolüne, özellikle de BM kurumları ve G20 gibi uluslararası örgütler aracılığıyla biyoçeşitlilik ve ekolojik koruma alanındaki liderliği ile maddi desteğine dikkat çekti. Çolakoğlu, "Çin biyolojik çeşitliliğe ve bu bakımdan ekolojik korumaya odaklanan önde gelen bir ülke. Bu yüzden Çin bu politikaları maddi olarak da destekleyen bir ülke" diye konuştu.