Projenin koordinatörü Ruben Fernandes, Xinhua'ya verdiği mülakatta, bağışıklama maddesinin bitkilerden ve genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalara sahip sağlığa yararlı probiyotiklerden yapıldığını ifade etti. Probiyotikler doğaları gereği bağışıklığı güçlendiriyor, ancak bu aşıyla, probiyotikler "SARS-CoV-2 virüsüne karşı bağışıklık kazandırmaya yardımcı olan yeni bir madde üretilmesine neden oluyor." Fernandes, Xinhua'ya, "Bu teknoloji, mevcut aşıların yerini almayı amaçlamıyor. Niyetimiz bağışıklık sisteminin etkisini güçlendirerek, şu anda kullanılan aşıların daha verimli çalışmasını sağlamak" dedi.
Fernandes, aşıların gıdayla birlikte alınması fikrinin halihazırda kullanıldığını, örneğin tetanoz, difteri, norovirüs ve hepatit B gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşıların patatesle birlikte verilebildiğini söyledi. Fernandes, "Patatesin yanı sıra, pirinç ve muzda da hepatit B'ye karşı aşılar üretildi. (Ağır akut solunum yolu sendromuna neden olan) SARS ailesinin ilk virüsüne karşı yenilebilir aşılar şimdiden domateslerde üretildi" diye konuştu. Bu konsepti belirli bitkiler ve bakteri içeren probiyotikler üzerinde test eden araştırmacılar şu ana kadar bu genetik modifikasyon teknolojisinin işe yaradığı sonucuna ulaştı. Fernandes, "Bir sonraki adım, laboratuvar ortamında en iyi probiyotikleri (bakterileri) ve değiştirilecek meyve bitkilerini seçmek ve ardından bunları hayvanlar üzerinde test etmek" dedi.
Araştırmacılar, gıda endüstrisinden alabilecekleri fona bağlı olarak, yenilebilir aşının önümüzdeki altı ay ile bir yıl içinde geniş halk kitlelerine sunulmasını bekliyor. Araştırmacıların amacı, halka düşük fiyatla ve sürdürülebilir bir şekilde sunulabilecek bir aşı üretmek. Fernandes'e göre, anlaşılması ve uygulanması daha kolay bir bağışıklama biçimini yaygınlaştırmanın birçok etik, ekonomik ve terapötik avantajı bulunuyor. Fernandes, "Bu aşıların üretim maliyeti çok daha düşük" diyerek, bu sayede aşıların "yoksul ülkeler için çok daha erişilebilir hale geleceğini" kaydetti. Fernandes, "Son olarak, birçok insan hala geleneksel aşılardan korkuyor, ancak bağışıklığı harekete geçirmek için yoğurtlarını probiyotiklerle yemeyi seviyorlar" dedi.