LİZBON, 6 Ocak (Xinhua) Associated Laboratory for Green Chemistry (LAQV-REQUIMTE) isimli araştırma kuruluşundan bilim insanları, karides kabuklarının "çeşitli amin türlerini sürdürülebilir bir yolla elde etmek için mükemmel bir fırsat" sunduğunu belirtti. Projeden sorumlu araştırmacı Andreia Peixoto, aminlerin, şu anda endüstride "petrolden" üretilen amonyaktan türetilen kimyasal bileşikler olduğunu açıkladı. Aminleri elde etmek için araştırmacılar, kabuk bileşenlerinden biri olan kitini çıkarmak ve dönüştürmek için "sadece sürdürülebilir yöntemler" kullanıyorlar.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Bu işlemde kabuklar, yaklaşık 250 santigrat derece sıcaklıktaki basınçlı suya bırakılıyor. Bu durum, ısıl işlemlerden sonra "kitin ve türevlerinin sürdürülebilir şekilde aminlere dönüştürülmesi için kimyasal reaksiyonları hızlandıracak" bir katalizör olarak kullanılabilen bir özüt ve katı tordu elde edilmesiyle sonuçlanıyor. Araştırmacı, "Amaç, yağ yerine karides kabukları kullanan bir rafineri geliştirmek için gerekli koşulları yaratmak" dedi. LAQV-REQUIMTE'deki bilim adamları, Porto Yüksek Mühendislik Enstitüsü ve Lizbon Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden uzmanlarla işbirliği yapıyor.

Editör: İRFAN KARSLI