Çin

Portekiz Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı: Çin ile güneş enerjisi alanında işbirliğimizin artmasını umuyoruz

Abone Ol

Portekiz Yenilenebilir Enerji Birliği (APREN) Başkanı Pedro Amaral Jorge, Çin fotovoltaik (PV) ürün tedarikçilerinin performansından övgüyle bahsederken, Portekiz'de her yıl kurulan 700 megavat'lık PV ürünlerinin büyük kısmının Çin'den geldiğini söyledi.

LİZBON, 24 Nisan (Xinhua) -- Portekiz Yenilenebilir Enerji Birliği (APREN) Başkanı Pedro Amaral Jorge, Çin menşeli güneş enerjisi ürünlerinin yüksek kalitesini vurgularken, Çin'in gelecekte Portekiz'in güneş enerjisi sektörüne yapacağı yatırımın artması yönündeki umudunu dile getirdi. Jorge, yakın zamanda Xinhua ile yaptığı söyleşide, Çin ve Portekiz'in güneş enerjisi sektöründeki işbirliğini güçlendirdiklerini ve pek çok Çinli şirketin Portekiz'de kurulmak üzere fotovoltaik (PV) ürün temin ettiğini söyledi. Uzman ayrıca, büyük Çin şirketlerinin ülkenin enerji şirketlerinin bir kısmını satın alarak Portekiz'e doğrudan yatırım yaptıklarını kaydetti.

Çin'in kuzeybatısındaki Qinghai eyaletinde bulunan Xining'de bir fotovoltaik modül imalatçısının atölyesinde çalışan işçi, 22 Şubat 2023. (Fotoğraf: Wu Gang/Xinhua)

Jorge, Çin fotovoltaik (PV) ürün tedarikçilerinin performansından övgüyle bahsederken, Portekiz'de her yıl kurulan 700 megavat'lık PV ürünlerinin büyük kısmının Çin'den geldiğini söyledi. Uzman, Çin menşeli ürünlerin kalitesinin, APREN'e üye şirketler ve yatırım için sermaye sağlayan bankalar tarafından tasdik edildiğini belirterek, bunun Çinli tedarikçilere yüksek dereceli statü kazandırdığını ifade etti. Jorge, Çinli tedarikçiler tarafından sunulan ürünlerin kalitelerine rağmen fiyat açısından oldukça rekabetçi olduğunu vurguladı. Jorge, Portekiz'in 2016 yılından beri hızla güneş enerjisi üretimi geliştirdiğini ve 2,2 gigavatlık kapasiteye sahip olduğunu kaydetti. Uzman, "Portekiz, güneş ışığına daha fazla maruz kaldığı ve ülke genelinde özellikle Avrupa'nın en yüksek güneş ışınımına sahip olan güney bölgesine paneller yerleştirebildiği için diğer Avrupa ülkelerine kıyasla rekabet avantajına sahip" dedi. Jorge, ülkede 2026 veya 2027 yılına kadar yaklaşık sekiz gigavat kapasiteli PV kurulmasını ve 2030'da 22 gigavata ulaşılmasının hedeflendiğini belirtti.

Çin'in kuzeybatısındaki Ningxia Hui Özerk Bölgesi'nde bulunan Lingwu'da yüzen fotovoltaik enerji santralinin havadan çekilen fotoğrafı, 17 Haziran 2022. (Fotoğraf: Wang Peng/Xinhua)

Jorge, Portekiz'in bu hedeflere ulaşmak için güneş enerjisi üretimini artıracak yasal çerçeve ve elverişli şartlar geliştirdiğini söyledi. Uzman, "Kurulu kapasiteyi artırmaya yönelik belirlenen hedeflere ulaşmak için, Çin ile işbirliğinin artması gerekir" ifadelerini kullandı. Jorge, "Gelecekte, Çin'in Avrupa'da iç piyasaya yönelik ürün imalatına da yatırım yapmasını umuyorum" dedi.