VARŞOVA, 2 Aralık (Xinhua) -- Eylül ayında, çoğu Ortadoğu'dan olmak üzere çok sayıda göçmenin mülteci statüsünü elde etmek için Belarus-Polonya arasındaki kara sınırını kullanarak Avrupa Birliği'ne (AB) girmeye çalışması üzerine bölgede acil durum ilan edilmişti.

İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında
Belarus'ta, Belarus-Polonya sınırına yakın bir sığınmacı kampında bir çocuk görülüyor, 14 Kasım 2021. (Fotoğraf: Henadz Zhinkov/Xinhua)

Polonyalı ve AB'li yetkililer AB topraklarına izinsiz girişleri durdurma konusunda kararlılığını sürdürüyor. Polonyalı yetkililer gazetecilerin ve insani yardım çalışanlarının yasaklı bölgeye girmelerini de engelledi. Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Blazej Pobozy, 1 Aralık'tan itibaren bölgeye giriş yapmak isteyen gazetecilerin özel akreditasyon alması gerektiğini ve Sınır Muhafızları'nın gazetecilere bölgede kaldıkları süre zarfında eşlik edeceğini söyledi.

Belarus'ta, Belarus-Polonya sınırı yakınlarında bir sığınmacı kampında insanlar ısınmada kullanacakları odunları taşıyor, 14 Kasım 2021. (Fotoğraf: Henadz Zhinkov/Xinhua)

Muhabirlerden ayrıca akredite edilmiş medya kuruluşlarının mensubu olduklarını kanıtlayan özel yelekler giymeleri istenecek. Yeni kurallar en az 1 Mart'a kadar yürürlükte kalacak. Sınır krizi, Kasım ayında kalabalık grupların Belarus'tan Polonya'ya girmeye çalışmasıyla tırmandı. AB Belarus'u, AB yaptırımlarına misilleme olarak göçmenleri sınıra göndermekle suçladı. Bununla birlikte Minsk yönetimi meseleyi çözüme kavuşturmaya çalıştığını söyleyerek suçlamaları reddetti.

Editör: İRFAN KARSLI