Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Salı günü yaptığı açıklamada, ilaç firmaları Pfizer ve BioNTech'in yanı sıra rakipleri Moderna'nın da Kovid-19 aşısının onay süreci için başvuruda bulunduğunu duyurdu.

Firmalar aşıları için "şartlı pazarlama onayı" talep ediyor. Onay Avrupa İlaç Ajansı'nın gönderilen verileri kalite, güvenlik ve etkinlik açısından sağlam bulması sonrası verilecek.

EMA, ABD şirketi Pfizer ve Alman ortağı BioNTech tarafından sunulan başvurunun 29 Aralık'tan önce yapılacak özel bir komite toplantısında değerlendirileceğini belirtti. ABD'li biyoteknoloji firması Moderna'nın yan kuruluşu Moderna Biotech Spain'in başvurusu da en geç önümüzdeki yıl 12 Ocak'ta görüşülecek.

Avrupa Komisyonu'ndan bir sözcüye göre, EMA olumlu görüş bildirirse Avrupa Birliği (AB) adına Avrupa Komisyonu, tüm AB ve AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) üyelerinde geçerli olan "şartlı pazarlama onayı" için karar verme sürecini birkaç gün içinde hızlandıracak.

Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken, Fransa, Almanya, Çin, Rusya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler aşı bulmak için yarışıyor.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Dünya Sağlık Örgütü'nün internet sitesine göre 26 Kasım itibarıyla dünya çapında Kovid-19'a karşı 213 aşı adayı geliştirilmekte ve bunların 49'u klinik denemeler aşamasına bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI