Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

İlaç üreticileri Pfizer ve BioNTech Salı günü yaptıkları açıklamada, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) 18 yaş ve üzeri tüm yetişkinler için Kovid-19 aşılarının güçlendirici dozlarına izin vermesini ve üçüncü doz için kimlerin uygun olduğunu genişletmeye çalışmasını istediğini kaydetti.

Bu adım, uzmanlar arasında kimin takviye doz için uygun olması gerektiği konusunda uzun süredir devam eden bir tartışmanın parçası olarak geldi. ABD'li medya kuruluşu The Hill, FDA danışma panelinin, "(Joe) Biden yönetiminin daha önce yaptığı yaygın aşılama duyurusuna bir darbe" olarak Eylül ayında tüm yetişkinler için bir güçlendirici doz uygulanması talebine karşı oy kullandığını belirtti.

Şu anda, altı ay veya daha öncesinde Pfizer/BioNTech veya Moderna'nın Kovid-19 aşılarını yaptıranlar arasında 65 yaş veya üzeri olanlar, diyabet, böbrek hastalığı ya da hamilelik gibi tıbbi bir durum nedeniyle ortaya çıkan bir enfeksiyonla ciddi Kovid-19 riski altında bulunanlar veya yaşam koşulları ya da işleri nedeniyle risk altında bulunanlar güçlendirici doz olabiliyor.

Şirketler, taleplerinin 10.000'den fazla katılımcıyı içeren Faz 3 çalışmasının sonuçlarına dayandığını kaydetti. Bu çalışmada güçlendirici dozların güvenli olduğu ve yüksek oranda bulaşıcı Delta'nın baskın tür olduğu dönemde Kovid-19 semptomlarına karşı iki doz aşı programına kıyasla yüzde 95'lik etkinliğe sahip olduğu kaydedildi.

CNN'in haberine göre, Pfizer ve BioNTech'ten gelen bu yeni talep, "ülke kış aylarına girerken federal sağlık yetkililerinin bağışıklığın azalması konusundaki endişelerini açıkça dile getirdiği" bir dönemde geldi. Pfizer/BioNTech aşısı halihazırda 5 ila 15 yaş aralığındakilerin kullanımı için yetkilendirilmiş, 16 yaş ve üzeri kişiler için de onaylanmıştı.

ABD Ulusal Halk Radyosu (NPR), FDA'nın bağımsız danışma komitesinde Kasım ayında bir toplantı planlanmadığını ve kurumun Pfizer-BioNTech hakkında dışarıdan tavsiye almadan kendi başına karar verebileceğini kaydetti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Salı günü itibarıyla ABD nüfusunun yüzde 67,5'ini oluşturan 224.257.467 kişinin en az bir doz Kovid-19 aşısı olduğunu; tam aşılı kişilerin 194.168.611'de kaldığını ve toplam nüfusun yüzde 58,5'ini oluşturduğunu belirtti. Toplam 25.368.545 kişiye ya da bir başka deyişle tam aşılı grubun yüzde 13,1'ine güçlendirici doz yapıldı.

Editör: İRFAN KARSLI