Dünya

Paris'te güvenlik yasası protestolarında 22 kişi gözaltına alındı!

BFM TV'nin yayımladığı görüntülerde, Paris'in batısındaki Gambetta bölgesinde otomobil ve barikatların ateşe verildiği görüldü. Aralarında bir süpermarket ve bir bankanın da b...

Abone Ol

BFM TV'nin yayımladığı görüntülerde, Paris'in batısındaki Gambetta bölgesinde otomobil ve barikatların ateşe verildiği görüldü. Aralarında bir süpermarket ve bir bankanın da bulunduğu çok sayıda dükkanın camları kırıldı.

Görüntülerde ayrıca maskeli kişilerin polise çeşitli cisimler attığı, güvenlik güçlerinin de göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdiği görüldü.

Fransa İçişleri Bakanlığı, 400 ila 500 vandalın yürüyüşe sızdığını ve polisin 22 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Polis şiddetine karşı çıkıp hükümetin güvenlik yasa tasarısından tartışmalı bir maddeyi geri çekmesini isteyenler 28 Kasım'da yürüdüğünde de şiddet olayları patlak vermişti.

Söz konusu madde uyarınca, görevi başındaki polis memurlarının fotoğraflarını "fiziksel veya psikolojik esenliklerine" zarar vermek amacıyla yayınlayanlar bir yıla kadar hapis cezasına ve 45 bin euro (yaklaşık 54 bin 550 dolar) para cezasına çarptırılabilecekler.

Fransız hükümeti, güvenlik tasarısıyla, polisi tehditlerden ve şiddetten korumayı amaçlıyor. Ancak tasarı, ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve polis vahşetine ilişkin haberlerin yayınlanmasına engel olacağı endişelerine yol açtı.

Siyahi müzik yapımcısı Michel Zecler'ın 21 Kasım'da üç polis memuru tarafından dövüldüğünü gösteren videonun sosyal medyada yayınlanmasının ardından halkın öfkesi arttı.

Hükümet hafta başında söz konusu maddeyi yeniden kaleme alacağını bildirdi ancak bazı muhalifler, insansız hava araçları ve güvenlik kameraları gibi "kitle gözetleme araçları tesisini" amaçlayan diğer maddelerin de tasarıdan çıkarılmasını istiyor.