PARİS, 14 Aralık (Xinhua) -- Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni, yaz olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez bir stadyumun dışında, kentin tam kalbinde gerçekleştirilecek. Sporcuları taşıyacak olan yaklaşık 160 tekne, nehir üzerinde bulunan Austerlitz Köprüsü ile Iena Köprüsü arasında yaklaşık altı kilometre seyrederken Notre Dame Katedrali, Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi gibi simgesel yapılar fon oluşturacak.

Seine boyunca altı kilometrelik geçit töreni güzergahını gösteren harita. (Fotoğraf: Paris 2024'ün izniyle/ Florian Hulleu - A.G. Fotoğrafçısı)

Organizatörler, nehir boyunca en az 600 bin kişinin, yani Paris'in en büyük stadyumu olan "Stade de France"ın kapasitesinin 10 katı kadar seyircinin törene katılmasını bekliyor. Nehir kenarının alçak kesimlerine giriş bilete tabi olurken, seyircilerin su üzerindeki hologramları, yakınlardaki binalarının çatılarındaki dansçıları ve hava gösterilerini görebileceği nehrin üst kesimlerine erişim ise ücretsiz olacak.

Nehir kenarının üst kesimlerinde seyirciler çatılardaki dansçıları görebilecek. (Fotoğraf: Paris 2024'ün izniyle/ Florian Hulleu - A.G. Fotoğrafçısı)

Paris 2024 Organizasyon Komitesi Başkanı Tony Estanguet, "Son 12 aydır bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ve tüm yetkililerle ortak çabanın bir ürünü. Muhteşem olmalı" dedi. Estanguet, "İnsanlar ilk kez bir açılış törenine ücretsiz katılabilecek ve tören bu kez sadece bir stadyumda olmayacak. Bu aynı zamanda halka hitap eden bir etkinlik olacak" dedi.

Para Atletizm Dünya Şampiyonası erkekler 100 metre T54 finalinde Çinli sporcu gümüş madalya aldı Para Atletizm Dünya Şampiyonası erkekler 100 metre T54 finalinde Çinli sporcu gümüş madalya aldı
Törenin son bölümü Eyfel Kulesi'nin karşısındaki Trocadero Bahçeleri'nde gerçekleştirilecek. (Fotoğraf: Paris 2024'ün izniyle/Florian Hulleu - A.G. Fotoğrafçısı)

Güzergah boyunca yaklaşık 80 dev ekran kurulacak. Törenin son bölümü Eyfel Kulesi'nin karşısındaki Trocadero Bahçeleri'nde gerçekleştirilecek. Plan geçen ay IOC tarafından onaylanırken IOC Başkanı Thomas Bach, tüm güvenlik tedbirlerinin alınacağını söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI