Salı günü yayınlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, insanlar doğa üzerindeki baskılarını hafifletmezse Kovid-19 pandemisi dünyanın karşılaşacağı son kriz olmayacak.
"Yeni Hedef: İnsan Gelişimi ve Antroposen" başlıklı rapora göre, dünya liderleri çevre ve doğal yaşam üzerindeki yoğun baskıların azaltılması için cesur adımlar atmak zorundalar, aksi taktirde insanlığın ilerlemesi kesintiye uğrayacak.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yöneticisi Achim Steiner'in kaleme aldığı ve insani gelişmişliğe dair yeni bir deneysel endeksin tanımının da yapıldığı raporda, "İnsanlar gezegen üzerinde önceki zamanlara göre daha fazla hakimiyet sağladı. Kovid-19, rekor sıcaklık artışları ve giderek artan eşitsizlikler ortadayken, artık bu hakimiyeti devreye sokup ilerleme kavramını yeniden tanımlamalıyız, çünkü mevcut tanımla karbon artığımız ve diğer tüketim artıklarımız gözle görülür hale geldi" deniliyor.
"Bu raporun gösterdiği gibi, dünyada hiçbir ülke gezegen üzerinde büyük bir baskı uygulamadan yüksek bir insani gelişmişlik düzeyine ulaşamadı. Ama biz bu yanlışı düzelten ilk nesil olabiliriz. İnsanlığın yeni hedefi işte bu."
Rapora göre, insanlar ve gezegenimiz tamamen farklı bir çağa girerken, artık ülkeler ilerleyecekleri yolu yeniden çizmeli ve bunu yaparken insanların gezegen üzerindeki tehlikeli baskısını asla gözardı etmemeli ve değişimin önünü çirkince tıkayan güç ve fırsat eşitsizliğini yok etmeli.
Bunların yanı sıra Rapor, insani gelişmişliğin tanımının hem insanların hem de gezegenin iyiliği gözetilerek yapılması halinde, küresel gelişme ortamının nasıl değişeceğini göstermek amacıyla, ortalama yaşama süresi, eğitim ve kişi başına düşen gelir öğelerinden oluşan istatistiksel bir bileşik endeks olan İnsani Gelişmişlik Endeksinin hesaplanmasına dahil edilmek üzere iki yeni göstergenin - her bir ülkenin karbondioksit emisyonu ve maddi artığı - daha tanımını yapıyor.