Baraj Suları Geri Çekilince Köy Ortaya Çıktı! Baraj Suları Geri Çekilince Köy Ortaya Çıktı!

KİEV, 26 Şubat (Xinhua) Kiev'de öten hava saldırısı sirenleri, Ukrayna'nın başkentinde yaşayanları tehlikeli bir şekilde yakınlarında süren askeri operasyonun kasvetli gerçeğine uyandırıyor. Bölge sakinleri, son üç gündür yiyecek kıtlığı ve Kovid-19 enfeksiyonu riskleriyle artan muhtemel tehlike korkuları arasında bomba sığınakları, marketler ve evleri arasında gidip geldikleri sinir bozucu yolculuklar yapıyorlar. Yalnızca ön adını veren 28 yaşındaki bölge sakini Iryna, Xinhua muhabirine gün boyunca bombardıman ve ateş seslerinden korktuğunu ve daha fazla hava saldırısı olması durumunda penceresi olmayan banyosunda gecelemeyi planladığını söyledi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den çıkan uzun araç kuyrukları görülüyor, 24 Şubat 2022. (Fotoğraf: Sergey Starostenko/Xinhua)

Bir zamanlar hareketli faaliyetlerin merkezi olan yaklaşık 3 milyonluk kent, Rusya'nın Perşembe günü başlayan askeri operasyonunun birinci gününden bu yana kaosa sürüklendi. İki tarafın yayınladığı son bilgilere göre, Ukrayna genelinde çok sayıda askeri hedef saldırı altında kaldı; birçok cephede çatışma olduğu bildirildi; Boryspil Uluslararası Havalimanı'nda ve kentin diğer yerlerinde patlama sesleri duyuldu. Sirenleri duymayıp tehlike bölgesinde yalnız kalacağı korkusuyla bütün geceyi uyumadan geçiren halkın çoğu için uyku bir lüks oldu. Sadece ön adını veren 40 yaşındaki bir yönetici olan Oksana, ilk gün çalan bir siren sesinin ardından bir yeraltı otoparkında saklandığını ve o zamandan bu yana çantasını kapıda tuttuğunu söyledi. Oksana, "Ülkemdeki tüm insanlar gibi ben de korkuyorum. Bunun ne zaman ve nasıl biteceğini bilmiyorum. Savaş başlayalı yalnızca bir gün oldu ama bana bir ay gibi geliyor. Umarım bu bir şekilde durdurulabilir" dedi. Kiev'in merkezinde yerel otobüs sistemi, metro, bankalar, süpermarketler, eczaneler ve oteller hala normal şekilde çalışıyor. Bununla beraber sokağa çıkma yasakları ve hava saldırıları nedeniyle özel dükkân ve kitapçılardaki faaliyetler durma noktasına geldi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de günlük ihtiyaçlarını aldıktan sonra sokakta yürüyen vatandaşlar, 24 Şubat 2022. (Fotoğraf: Li Dongxu/Xinhua)

İnsanlar para çekmek ve malzeme stoklamak için mücadele verirken, benzin istasyonları, su istasyonları, süpermarketler ve ATM'lerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Sadece ön adını veren 37 yaşındaki Anna, Xinhua'ya Kiev'deki kozmetik mağazalarındaki satışların artan gerginlikler nedeniyle geçen ay yüzde 40 düştüğünü söyledi. Çocukları hala okula gittiği için kenti terk etmeyi düşünmeyen Anna, hayatın bir an önce normale dönmesini umuyor. Kiev sakinlerinden bazıları topçu ateşinden kaçınmak için çaresizce yakındaki kiliselere ve metro istasyonlarına koşarken, bazıları da çocukları, evcil hayvanları ve bavullarıyla otoyol boyunca yaya olarak şehri terk ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR'ye göre, yaklaşık 100.000 kişi Ukrayna'daki evlerini terk etti ve çatışmanın patlak vermesinden bu yana birkaç bin kişi daha ülkeden ayrıldı. Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna genelinde askeri operasyonlar başladığı zaman durumun hızlı bir şekilde kötüleşmesinden ciddi endişe duyduğunu dile getirmişti. "Ukrayna toplumunun ve liderlerinin soğukkanlı ve Ukrayna'nın stratejik çıkarlarına bağlı kalacağını umduğunu" dile getiren bir Kiev sakini, "bunun üstesinden gelmek için yeterli itidal ve akla sahip olduğumuza inanmak istiyorum" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI