Eski Kudüs'teki Hristiyan mahallesinde babasıyla birlikte fırın işleten Sarah Abu Seir'in işleri, yaklaşan Noel'e rağmen bu yıl boyunca çok yavaştı. Tüm dünyayı sarsan Kovid-19 pandemisi yıl boyunca bu kutsal şehirin turizmi üzerine büyük bir gölge düşürürken, Kudüs şimdilerde neredeyse tamamen terk edilmiş gibi duruyor.

Bingöl'de 4,5 Büyüklüğünde Deprem Yaşandı ! Bingöl'de 4,5 Büyüklüğünde Deprem Yaşandı !

Xinhua'ya konuşan Abu Seir, İsrail Sağlık Bakanlığı'nın pandemiyi kontrol altına almak için aldığı önlemleri kastederek, "İnsanların mekanımızda oturduğunu ve pastaların tadını çıkardığını görmemiz gerekirken koronavirüs nedeniyle bunu yapamıyoruz. Gelecek yılın daha iyi olmasını umuyoruz" diyor.

Noel Baba kılığına girmiş bir Filistinli, "Kudüs Noel Babası", Eski Kudüs'ün dışında bindiği devenin üzerinden halkı selamlıyor, 22 Aralık 2020. (Fotoğraf: Muammar Awad/Xinhua)

İsrail, koronavirüs pandemisinin başladığı Mart ayından bu yana halihazırda iki kez ülke genelinde virüs-karşıtı sokağa çıkma yasağı ilan etti. Vaka sayıları bir kez daha artarken sokağa çıkma yasaklarının üçüncüsü de ufukta belirdi. Bu da, az sayıda ışıkla süslenen ve kutlamaların ölçeğinin küçültüldüğü Kudüs için kasvetli bir Noel kutlamasını önceden haber veriyor. Kudüs'te Noel, geçen yıllarda turizmin en yoğun olduğu dönemlerdi. Abu Seir, "Kudüs bir hayalet şehir haline geliyor. Sabahları sokaklarda dolaştığınızda kimse yok. Bu çok üzücü" diyor.

Kudüs'te dini eserler satan bir dükkanı olan Yahya Attieh, İsa'nın gömüldüğüne inanılan Kutsal Kabir Kilisesi'nin yanında bulunan ana dükkanının önünde boş boş oturuyor ve gördüğü en kötü turizm dönemlerinden birinin yasını tutuyor. 84 yaşındaki Attieh, Xinhua'ya yaptığı yorumda, "Sokağın ne kadar sessiz olduğunu görebilirsiniz. Yakın gelecekte işlerin daha iyi ve güzel olacağını umuyoruz" diyor.

Bir çift, Kovid-19 pandemisi sırasında Kudüs'teki bir Noel ağacının önünde poz veriyor, 16 Aralık 2020. (Fotoğraf: Muammar Awad/Xinhua)

Eski Kudüs'ün girişindeki bir büfenin sahibi olan ve haberde soyadının kullanılmasını istemeyen Michel de, "Hiç turist yok. Üçüncü aydan (Mart) beri tek bir dolar bile görmedim" diye anlatıyor.

İsrail Ulusal İstihdam Servisi'nin yayınladığı verilere göre pandemiden en çok yeme-içme ve konaklama sektörleri etkilenirken, Kudüs'teki işsizlik oranı da yüzde 30'un üzerinde. Çoğu turizmle ilişkili işlerde çalışan kentin Arap nüfusundaki işsizlik oranıysa yüzde 50'den fazla.

Editör: İRFAN KARSLI