İtalya'nın dönem başkanlığında hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak düzenlenen iki günlük zirvede, en acil küresel sorunlara odaklanılacak. Kovid-19 pandemisi, iklim değişikliği ve ekonomik toparlanmayla ilgili konular gündemin ön sıralarında yer alacak. Zirvenin ilk gününde "Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık" başlıklı ilk oturum düzenlenirken, Pazar günü yapılacak ikinci ve üçüncü oturumlarda ise "İklim Değişikliği ve Çevre" ile "Sürdürülebilir Kalkınma" konuları ele alınacak.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı
İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin ana mekanı olan La Nuvola Kongre Merkezi, 28 Ekim 2021. (Fotoğraf: Zhang Cheng/Xinhua)

Zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, pandemiden önce bile, "korumacılık, tek taraflılık ve milliyetçilikle karşı karşıya kaldık" diyen İtalya Başbakanı Mario Draghi, "Tüm zorluklarımızın üzerine ne kadar çok gidersek, bugün yüz yüze kaldığımız sorunlara en iyi yanıtın çok ulusluluk olduğu o kadar net olacaktır" dedi. 1999 yılında kurulan ve 19 ülke ile Avrupa Birliği'nden oluşan G20, finansal ve ekonomik konularda uluslararası işbirliğinin ana platformlarından biri. G20, dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisini, küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 80'inden fazlasını ve küresel ticaretin yüzde 75'ini oluşturuyor.

İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin medya merkezindeki "G20 İtalya 2021" logosu görülüyor, 28 Ekim 2021. (Fotoğraf: Jin Mamengni/Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI