Çin Üç Boğaz Şirketi (CTG) tarafından toplam 1,74 milyar ABD doları değerinde yatırım yapılan Pakistan'ın doğusunda yer alan Pencap eyaletindeki Karot Hidroelektrik Santrali Projesi, Jhelum Nehri için planlanan kaskat yapıdaki beş hidroelektrik santralinin dördüncü seviyesini oluşturuyor. Karot Hidroelektrik Santrali Projesi ekip lideri Wang Yi, CTG tesisinde Xinhua'ya yaptığı açıklamada, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun ilk hidroelektrik yatırım projesinde rezervuarda su tutulmaya başlanmasının, bir kilometre taşı olduğunu ve jeneratör ünitelerinde ıslak test yapılmasının önünü açacağını belirtti.

Wang, projenin temelinin Nisan 2015'te atılmasından bu yana projedeki Çinli ve Pakistanlı mühendis ve işçilerin, Kovid-19 pandemisi de dahil olmak üzere farklı zorlukları ortaklaşa aştığını, böylelikle nehrin kapanması ve ilk rotorun kaldırılması gibi bir dizi başarının elde edildiğini ifade etti. Bugüne kadar projenin yaklaşık yüzde 95'inin tamamlandığını belirten Wang, santralin dört ünitesinin 2022'nin ilk yarısında elektrik üretmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Hidroelektrik santrali projesinde çalışan Pakistanlı bir inşaat mühendisi olan Rashid Awan, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, rezervuarda su tutulması işleminin başlamasının, Pakistanlı ve Çinli işçiler arasındaki işbirliğinin zor kazanılmış bir meyvesi olduğunu ifade etti.

19 Kasım 2021'de çekilen fotoğrafta, Pakistan'ın doğusundaki Pencap eyaletinde yer alan Karot Hidroelektrik Santrali Projesi'ndeki baraj görülüyor. (Fotoğraf: Li Hao/Xinhua)

Ekonomik darboğazın zirve yaptığı dönemde yöre halkına 4000'in üzerinde istihdam sağlayan hidroelektrik santrali projesinin bundan sonraki ticari faaliyeti, Pakistan'daki elektrik sıkıntısı meselesini ucuz ve temiz enerjiyle çözerek, ülkenin enerji yapısını iyileştirmek olacak. 720 megavat kapasiteli Karot Hidroelektrik Santrali Projesi'nin, faaliyete geçmesiyle, yılda yaklaşık 3,2 milyar kilovat-saat temiz elektrik üretmesi ve karbondioksit emisyonunu yılda 3,5 milyon ton azaltması bekleniyor.

Editör: İRFAN KARSLI