Genel

Pakistan: Hindistan bu yıl 3000'in üzerinde ateşkes ihlali gerçekleştirdi

Pakistan Pazar günü, Hindistan'ın 2020 yılında 3.000'den fazla ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini bildirip, Keşmir Bölgesi'ndeki Kontrol Hattı'nda yakın zamandaki bir ateşkes i...

Abone Ol

Pakistan Pazar günü, Hindistan'ın 2020 yılında 3.000'den fazla ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini bildirip, Keşmir Bölgesi'ndeki Kontrol Hattı'nda yakın zamandaki bir ateşkes ihlaliyle ilgili güçlü protestosunu kayda geçirmek üzere üst düzey bir Hintli diplomatı Dışişleri'ne çağırdı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Cumartesi günü Kontrol Hattı'nın Rakhchikri bölümünde Hint güçlerinin "sebepsiz ve ayrım gözetmeksizin ateş açması" nedeniyle 25 yaşındaki bir sivilin ağır şekilde yaralandığını açıkladı. Açıklamaya göre, 2020 yılında Hindistan güçleri bugüne kadar ateşkesi 3.003 kez ihlal etti ve bu ihlaller sonucu 27 kişi öldü, 250 masum sivil ağır yaralandı.

2003 yılında iki ülke arasındaki tartışmalı Keşmir bölgesinde fiili sınır olan Kontrol Hattı boyunca ve Çalışma Sınırı'nda ateşkes ilan edildi. Ancak, her iki taraf da sınır boyunca rutin olarak karşılıklı ateş açıyor ve birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

Hindistan'ın, Ağustos 2019'da Hindistan kontrolündeki Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasının ardından gerginlik arttı. Pakistan buna karşılık Hindistan'la diplomatik ilişki düzeyini düşürdü, ticari ilişkilerini ve tren ulaşımını askıya aldı. Pakistan ordusundan Cuma akşamı yapılan açıklamada Hindistan güçlerinin Kontrol Hattı'nda sınır ötesine ateş açarak Birleşmiş Milletler Hindistan ve Pakistan Askeri Gözlem Grubu'nun aracını ve üyelerini vurduğu belirtildi.

Pakistan Başbakanı Imran Khan Pazar günü, Hindistan'ı, açık BM işaretleri ve mavi BM bayrağına rağmen BM aracına kasten ateş ederek uluslararası hukuku tamamen çiğnemekle suçladı. Pakistan Pazar günü ayrıca Birleşmiş Milletler'i, BM aracının vurulmasıyla ilgili olarak şeffaf bir soruşturma başlatmaya çağırdı.