Dünya

Pakistan Dışişleri Bakanı: Çin- Pakistan Ekonomik Koridoru bölgesel refaha katkıda bulunuyor

Pakistan hükümeti desteğiyle İslamabad'da düzenlenen İslamabad Güvenlik Diyaloğu Konferansı'nda konuşan Kureyşi, ÇPEK'i Pakistan'ın Çin'le olan her duruma uygun stratejik orta...

Abone Ol

Pakistan hükümeti desteğiyle İslamabad'da düzenlenen İslamabad Güvenlik Diyaloğu Konferansı'nda konuşan Kureyşi, ÇPEK'i Pakistan'ın Çin'le olan her duruma uygun stratejik ortaklığının göstergesi olarak niteledi. Kureyşi, "ÇPEK, Pakistan'ın ekonomik toparlanmasına destek çıkmanın yanı sıra bölgesel refaha da katkıda bulunmaya hazır" dedi.

Pakistan'ın doğusunda yer alan Lahor kentinde, Turuncu Hat metro treni bir istasyondan ayrılıyor, 8 Kasım 2020. (Fotoğraf: Sajjad/Xinhua)

İslamabad Güvenlik Diyaloğu Konferansı'nın ana konusu, ülkenin, bölgesel kalkınmanın merkezi olma konusundaki kullanılmamış potansiyelini ortaya çıkarmasını sağlayacak "Kapsamlı Güvenlik Çerçevesi". Pakistan, bu diyaloğu dünyanın önde gelen güvenlik diyaloglarına paralel şekilde yıllık bir etkinlik haline getirmeyi planlıyor.

Kureyşi, "Pakistan'ı, denizle bağlantısı olmayan Orta Asya ülkeleri ve Afganistan'a açılan bir kapı olarak tasavvur ediyoruz. Orta Asya ile bağlantının artırılması yoluyla Afganistan'da barış temettüsü elde etmeye çalışacağız" diye konuştu. Pakistan'ın güneybatısındaki Gwadar Limanı ile Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar kentini birbirine bağlayan bir koridor olan ÇPEK; enerji, ulaşım ve sanayi işbirliğini vurguluyor.