İSLAMABAD, 29 Mayıs (Xinhua) -- Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Çin'in ülkesinin kalkınma ve büyüme sürecinde kilit önemde bir ortak olduğunu ve Pakistan halkına sosyo-ekonomik faydalar sağladığını belirtti. Başbakan, Salı günü İslamabad kentinde Pakistan-Çin işbirliği konulu bir toplantıya başkanlık ederken yaptığı açıklamada, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin en önemli projelerinden olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun (CPEC) ikinci aşaması kapsamında tarım, bilişim teknolojisi ve enerji dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde Çin ile işbirliğini daha da artırmak istediklerini söyledi.

Milyarlarca dolarlık CPEC projesinin ilk aşamasının başarıyla tamamlanmasının ardından, Pakistan hükümetinin projenin yüksek kaliteli inşasının ikinci aşamasına hazırlandığını belirten Şerif, bu sürecin Çin işbirliğiyle yeni projelerin başlatılması ve işletmeler arası ilişkilerin geliştirilmesini de içerdiğini kaydetti. Pakistan'ın ihracatını artırmaya yönelik stratejiler oluşturmada Çin'den öğreneceği çok şey olduğunu söyleyen Şerif, örnek tarım bölgelerinin kurulduğunu ve Çin işbirliğiyle Gwadar limanının bir lojistik merkezi haline geleceğini belirtti.

Çin'in Xi'an kenti ile Japonya'nın Nagoya kenti arasında direkt uçuş rotası başlatılacak Çin'in Xi'an kenti ile Japonya'nın Nagoya kenti arasında direkt uçuş rotası başlatılacak

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinin Mansehra bölgesinde Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamındaki Suki Kinari hidroelektrik projesinin barajı görülüyor, 15 Mayıs 2023. (Fotoğraf: Çin Gezhouba Grubu Limited Şirketi / Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Şerif, tekstil sektörüyle ilintili olanlar başta olmak üzere Çinli şirketlere Pakistan'da iş kurmaları için her türlü kolaylığın sağlanacağını vurguladı. 2013 yılında açılan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru, Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde bulunan Gwadar Limanı ile Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin Kashgar kentini birbirine bağlıyor. Koridorun ilk aşaması enerji, ulaştırma ve sanayi işbirliğini öne çıkarırken, yeni aşaması ise tarım ve geçim kaynakları gibi alanları da kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Editör: Şeymanur Erbay