Tayland'da düzenlenen en büyük vejetaryen festivali "Root the Future" (Geleceğe Kök Sal) festivalinin bir köşesinde, hamburger "köftesinin" cızırtısı ve çıtırtısı duyuluyor, harlı ateş üzerindeki ızgara "etin" dumanı ve kokusu insanları ızgara tezgahına çekiyor.

Vejetaryen yemekleri festivalinin diğer köşesinde ise dim sum ve dumplinglerin bulunduğu Çin mantıları standında Çinli şefler, iştahla bekleyen müşterilere dumpling servis ediyor.

Merkezi Malezya'da bulunan "Phuture Meat" adlı alternatif protein yemekleri atölyesinde çalışan şeflerden Sasipan, "Hayır, hiçbir üründe et kullanılmadı" diyor.

"Izgaradaki köftelerden damladığını gördüğünüz kırmızımsı ve pembemsi sıvının, etin kanı olduğunu düşünebilirsiniz" diyen Sasipan, "Aslında, çıtırdayan köftelerdeki o sıvı, pancar ve likopenden yapıldı" diye açıklıyor.

Sasipan hamburger "köftelerini" harlı ateşteki ızgarada tek tek çevirirken, insanlar "köftenin" kıymasındaki yağın çıtırtılarını duyabiliyor.

"Çıtırtılar hayvansal yağdan gelmiyor," diyen Sasipan, "Kıyma içindeki beyaz noktalar aslında pirinç proteini. Bu yüzden yüksek sıcaklıkta patlıyor" diye ekliyor.

Çin, Singapur ve Malezyalı gıda mühendisleri tarafından 2018 yılında kurulan "Phuture Meat", sağlıklı gıda bilincine sahip müşterileri hayvansal ürünlerden tümüyle kurtarıp sadece pirinç, nohut, GDO'suz soya proteini, şitake mantarı ve maş fasulyesi gibi besin ürünlerini bir araya getirerek, müşterilerini memnun etmeyi hedefliyor.

Phuture Meat'in kurucusu Ye Kai Jie, "Öncelikle sağlığa ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanıyoruz" dedi ve şöyle devam ediyor: "Gıda laboratuvarımızda kolesterol ve doymuş yağ içermeyen bitkisel kıymaları üretmek için araştırma yapıyoruz."

Ye Kai Jie, Asyalıların, eti andıran, lif, demir ve kalsiyum içeren yiyecekleri tatmayı sevdiklerini söylüyor.

Bir başka bitki bazlı gıda şirketi olan "More Meat"ten Vorakan Tanachotevorapong, birçok gıda bilimcisinin de hemfikir olduğu gibi, alternatif proteinli gıda ürünlerinin, pandemi veya domuz gribi gibi salgın dönemlerinde en güvenilir gıda kaynağı olduğunu düşünüyor.

"Et fiyatları, piyasa koşulları ve pandemi gibi kriz dönemlerinde dalgalanıyor" diyen Vorakan, pandeminin Tayland'da zirve yaptığı Nisan ayından bu yana "More Meat"in bitkisel gıdalarına talebin arttığını söylüyor.

Vorakan, "Pandemi sırasında tüketicilerin kolay hazırlanan fesleğenli kra-pao yemeği için bitki bazlı 'kıymamızı' satın aldığına şahit olduk. Ancak burada, "Root the Future" festivalinde görüldüğü gibi, bitki bazlı "kıymamızı", soya sosu ekleyerek, Çin mantısı dolgusu olarak da kullanabilirsiniz" diyor.

Vorakan, aromatik gerçek bir vejeteryan Çin mantısı olan dim sum ve de dumplingin, yerel mantar, karajenan, buğday ve maya özü gibi malzemelerle yapılabileceğini söylüyor.

Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı

Tayland Sanayi Bakanlığı'na bağlı Ulusal Gıda Enstitüsü, bir süre önce yayınladığı raporda, ülkede son 4 yılda 500'den fazla vegan ürünün satışa sunulduğunu ve yıllık yeni ürün sayısının yüzde 14,5 arttığını bildirmişti.

Tayland'ta yıllık vejeteryan mevsiminin başlangıcında düzenlenen "Root the Future" vejeteryan festivali, Pazar günü sona erdi.

Editör: İRFAN KARSLI