13 yıllık bekleyişin ardından Çin, Çarşamba günü Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda kürek yarışlarında kadınlar dört çifte kategorisinde ikinci Olimpiyat altın madalyasını kazandı. Çin erkekler iki çifte kategorisinde de bir bronz madalya kazanarak Çin ve Asya'ya Olimpiyat kürek yarışındaki ilk erkekler madalyasını getirmiş oldu. Çinli kürek sporcuları Cui Xiaotong, Lyu Yang, Zhang Ling ve Chen Yunxia yarışa hızlı bir başlangıç yaptı ve tüm yarışı önde götürerek 6:05,13 ile altın madalyaya kazandı ve ikinci gelen Polonya takımına 6,23 saniye gibi büyük bir fark attı. Avustralya 6:12,08 ile üçüncü oldu. Çin'i zafere götüren sonuç aynı zamanda 6:06,84'lük eski dünya rekorunun kırıldığı anlamına geliyordu.

Çin'in kadınlar dört çifte takımı altın madalyaya uzanan yolda kürek çekiyor. (Fotoğraf: Zhang Xiaoyu/Xinhua)

2019 Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan dörtlü o zamandan bu yana yenilmezliğini koruyor. Çin en son 13 yıl önce 2008 Beijing Olimpiyatları'nda ve yine kadınlar dört çifte kategorisinde ilk Olimpiyat kürek altın madalyasını kazanmıştı. Erkekler iki çifte yarışında 2019 dünya şampiyonları Zhang Liang ve Liu Zhiyu ilk 1.000 metre önde götürmelerine rağmen 6:03,63'lük dereceyle üçüncü olarak hem Çin'e hem de Asya'ya ilk erkekler Olimpiyat kürek madalyasını kazandırdı.

Para Atletizm Dünya Şampiyonası erkekler 100 metre T54 finalinde Çinli sporcu gümüş madalya aldı Para Atletizm Dünya Şampiyonası erkekler 100 metre T54 finalinde Çinli sporcu gümüş madalya aldı
Erkekler iki çifte finalinden sonra bronz madalyalarını alan Çinli sporcular Liu Zhiyu (ortada) ve Zhang Liang, 28 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Du Xiaoyi/Xinhua)

6:00,33 ile Olimpiyat rekoru kıran Fransa birinci olurken, 6:00,53 ile Hollanda gümüş madalyaya hak kazandı. Liu, "Hedefimiz aslında altın madalya kazanmaktı" dedi ve ekledi: "Yine de bu Çin için büyük bir dönüm noktası. Avrupalı kürek sporcularına karşı rekabet etme yeteneğimizin olduğu kanıtlandı."

Editör: İRFAN KARSLI