Spor

Olimpiyata Katılan Sporcularımız Ne Diyor, Ne Hedefliyor?

Başlangıcından itibaren “Citius, Altius, Fortius-daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü” mottosunun benimsendiği olimpiyatların ruhu başka bir deyimle “olimpizmin” temel felsefesini barış, saygı, kardeşlik coşkusunun doyasıya yaşatılması oluşturuyor. Kış Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil edecek sporcularımızdan dördü, beklentilerini Türk Çin Kültür Derneği’ne açıkladı.

Abone Ol

Bejing Kış Olimpiyat Oyunları’na sayılı günler kaldı. Pekin’de Türkiye’yi başarıyla temsil edecek sporcularımızın dördü, Türk Çin Kültür Derneği’ne açıklamalar yaptı. Söz konusu sporcularımızdan Ayşenur Duman, “Yurt içi yurt dışı kamplarda çeşitli çalışmalar yaptık. Bejing’de, Pyeongchang Kış Olimpiyatlarında gösterdiğim performansın daha iyisini yapıp, ilk 50-60  sporcu arasında yer almayı  hedefliyorum” diyor.

Esnaf bir baba, ev hanımı annenin 3. Çocuğu olan Duman, “Çin’e hiç gitmedim. Çin teknolojik anlamda güçlü bir devlet. Ben de bunu çok merak ediyorum. Özellikle bu aralar çok popüler olan ‘Metaverse’ adlı teknolojiyi merak edip, bunu denemek istiyorum” deyip ekliyor: “Sporun dini, dili, ırkı, mezhebi, cinsiyeti yoktur. Siyaset ve sporun birbirine karıştırılmamasını temenni ediyorum.”  

"Beijing 2022, biz geliyoruz. Hep beraber ortak bir geleceğe" diyen “Uçan Türk” lakaplı Fatih Arda İpçioğlu “Şimdi en büyük hayalim, Beijing Kış Olimpiyatları'nda ülkemi temsil edip, mükemmel bir atlayış yapabilmektir” diyor. Kaymaya babasının teşvikiyle küçük yaşta başlayan İpçioğlu şöyle konuştu: “Çin'de yapılacak 2022 Kış Olimpiyatları'na gittiğim için gururlu ve mutluyum. Kayakla atlama ailesi yeni ülkelere ve yeni sporculara çok açık bir aile. Spor büyüdükçe ve paylaştıkça güzelleşir. Bejing Kış Olimpiyatları'nda çok sıkı önlemler var. Bunların farkındayım çünkü bize kurallar, ne yapacağımız ne yapmayacağımız önceden bildiriliyor. Bu konuda onları takdir ediyorum.”

Türkiye’nin önemli kar kentlerinden biri olan Kars’ın Sarıkamış ilçesinde doğan 22 yaşındaki kayaklı koşucu Yusuf Emre Fırat, 2019- 2020 Gençler Dünya Şampiyonası Bosna Hersek Başkan kupasında birinci, Sırbistan FIS yarışmasında ikinci oldu. Çin’e ilk kez gideceğini belirten Fırat şunu söylüyor: “Çin’de podyum görecek kayaklı koşucu yok, fakat gelişmekte olan bir ülke daha önce onlarla yarışıp geçmiştim. Olimpiyatın açılış törenini çok merak ediyorum. Öte yandan spora siyasetin karıştırılması çok yanış bir düşünce. Sporda siyaset olmaz! Uluslararası bu etkinliğe katılan sporcuların hepsinin temel amacı ülke bayraklarını oralarda dalgalandırmaktı. Bu da çok güzel bir duygudur.

Daha önce 2018 Kış Olimpiyatları'na katılan, 2022 Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nın kendisinin ikinci olimpiyat deneyimi olacağını belirten Özlem Çarıkçıoğlu da Çin’e ilk kez gideceğini belirterek “Alp disiplini kayakçısı olarak Çinli sporcuları 14 yıl önce İsviçre’deki çalışmalar sırasında gözlemleme şansım oldu.  O zamanlar performansları iyi değildi. Aradan geçen süreden sonra şimdi çok iyi çalışmalar yaptıklarını tahmin ediyorum” diyor.

Bence olimpiyat sadece yarıştan ibaret değil, tam tersine büyük bir sosyalleşme” diyen Çarıkçıoğlu açıklamalarını şöyle noktaladı: “Dünyanın en iyi sporcularıyla ülke kotalarını alarak gelen sporcuları buluşturan çok önemli bir ortam. Pandeminin getirdiği kısıtlamalardan dolayı sosyalleşme anlamında bazı şeyleri yapamayacak olmaktan dolayı üzgünüm. Olimpiyatların insanları ve sporcuları birleştirici özelliği var. Spor ve olimpiyatın bu ruhu hiç bozulmamalı, kimse de bunu istememeli.”