Spor

Olimpiyat tarihinde bir ilk: Japon judocu kardeşler aynı gün altın madalya kazandı

Tokyo 2020'deki judo müsabakalarının Pazar günü gerçekleştirilen ikinci günü, Olimpiyat tarihinde bir ilke tanık oldu ve kardeş olan iki sporcu ilk kez aynı günde podyumun tep...

Abone Ol

Tokyo 2020'deki judo müsabakalarının Pazar günü gerçekleştirilen ikinci günü, Olimpiyat tarihinde bir ilke tanık oldu ve kardeş olan iki sporcu ilk kez aynı günde podyumun tepesindeki yerini aldı. Japonya'dan Hifumi Abe erkekler 66 kilo altı kategorisinde, kız kardeşi Uta Abe de kadınlar 52 kilo altı kategorisinde altın madalyaya uzandı. 1997 doğumlu Hifumi, 2014 Nanjing Gençlik Olimpiyatları'nın yanı sıra, 2017 ve 2018'deki Dünya Şampiyonaları'nda da altın madalya kazanırken, kız kardeşi Uta da 2018 ve 2019 Dünya Şampiyonaları'nda altın madalyayı boynuna takan isim olmuştu.

Erkekler 66 kilo altı kategorisinde Gürcistanlı sporcu Vazha Margvelashvili'yi mağlup eden Hifumi Abe (üstte), 25 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Liu Dawei/Xinhua)

Kadınlar 52 kilo altı kategorisi yarı finalinde, Uta Abe İtalyan rakibi Odette Giuffrida'yu waza-ari ile (Yarım puan: Rakibi tam sırt üstü düşürmeyen veya düşüşü etkili olmayan bir atışla ya da rakibi yerde sırt üstü 25-29 saniye tutarak kazanılabilir) mağlup ederken, Fransız Amandine Buchard ise İsviçreli Fabienne Kocher'i sadece

16 saniyede fırlatarak hızlı şekilde ippon'a (Tam puan: Rakibi tam sırt üstü düşüren iyi bir atışla, rakibi yerde sırt üstü 30 saniye tutarak, rakibin pes etmesiyle veya iki waza-ari puanı alarak kazanılabilir) ulaştı. 21 yaşındaki Uta, Buchard'ı altın madalya müsabakasının uzatmalarında ippon'la mağlup etti. Giuffrida, bronz madalyayı Olimpiyat Oyunları'nda Büyük Britanya'nın ilk madalyasını kazanan Chelsie Giles ile paylaştı.

Gürcistanlı sporcu Vazha Margvelashvili ise erkekler 66 kilo altı kategorisi yarı finalinde Güney Koreli An Baul'u waza-ariyle geçerken, Hifumi Abe de Brezilyalı Daniel Cargnin'in karşısında galibiyet kazandı. Japon judocu finalde normal süre içinde waza-ariyle zafere ulaşarak kız kardeşi gibi Olimpiyat şampiyonları arasındaki yerini aldı. An Baul ve Cargnin ise bu kategoride üçüncülüğü paylaştılar.