Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) bileşik öncü göstergeleri, ekonomik faaliyetlerin farklı yollardan toparlandığı üye ülkelerde istikrarlı büyümeye işaret ediyor.

Paris merkezli örgütün Salı günü yaptığı açıklamaya göre, konjonktürel dalgalanmaların dönüm noktalarını erkenden algılamaya yarayan bileşik öncü göstergeler, ekonomik faaliyetin uzun vadedeki potansiyel düzeyi etrafında oluşan iniş çıkışlarını gösteriyor.

OECD'nin yazılı açıklamasında göstergelerin "çoğu önde gelen ekonomide Kovid-19 krizindeki en düşük düzeyden toparlanmaya devam ettiği, ancak değişim oranının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği" belirtildi.

Tüm OECD ekonomileri için bileşik öncü gösterge biraz artışla 99,1 puana çıkarken önde gelen yedi ekonominin (ABD, Japonya, Kanada, Fransa, İtalya, Almanya ve Britanya) göstergeleri istikrarlı artış hızına işaret etti.

Göstergeler 19 üyeli Avro bölgesinde ılımlı büyümeye işaret ederken Britanya'nın göstergelerinde, görüşmelerin sürdüğü Brexit sonrası ticaret anlaşması hakkındaki belirsizlik yüzünden devam eden bir yavaşlama görülüyor.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Hızla büyüyen ekonomiler arasında Çin'in imalat sektörünün bileşik öncü göstergesi sürekli iyiye gidiyor. Aynı değerlendirme Brezilya için de söz konusu. OECD, Hindistan'da da bileşik öncü göstergesinin artmaya devam ettiğini, ancak artış hızının ılımlı düzeyde olduğunu, Rusya'daysa bileşik öncü gösterge artışının istikrarlı hale geldiğini vurguladı.

Açıklamada, "Tekrarlanan Kovid-19 kısıtlamalarının etkisi, bileşik öncü göstergeleri oluşturmakta kullanılan ileriye dönük göstergelere büyük oranda dahil edilmişken, aşı geliştirme çalışmalarıyla ilgili daha yakın dönemde çıkan olumlu haberlerin etkisi henüz yansımamış olabilir. Dolayısıyla bu aya ilişkin bileşik öncü göstergelerin yine dikkatle yorumlanması gerekir" denildi.

Editör: İRFAN KARSLI