Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

İsrail'in Filistin Yönetimi nezdindeki diplomatik varlığını kısıtlama kararı ardından Filistin temsilciliğini kapatmak zorunda kalan Norveç, Filistin halkına desteğinin süreceğini açıkladı.

OSLO, 17 Ağustos (Xinhua) -- İsrail hükümetinin, Norveç'in Filistin Yönetimi nezdindeki diplomatik varlığını kısıtlama yönünde karar almasının ardından Norveç'in Batı Şeria'nın Er-Ram kasabasındaki temsilciliği Cuma günü kapandı. Basın açıklamasında İsrail'in kararını kınayan Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, bu kararın "aşırı ve mantıksız" olduğunu ve Filistinlileri, Filistin Yönetimi'ni, uluslararası hukuku savunan herkesi, iki devletli çözümü ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin konusundaki meşru haklarını hedef aldığını söyledi. Temsilciliğin kapanmasına rağmen Norveç'in Filistin Yönetimi'ne ve Filistin halkına olan desteğinin devam edeceğini belirten Eide, "Bu durumun Filistin'e ve uygulanabilir bir Filistin devletine yönelik çalışmalarımızı etkilememesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Kararlılığımız tüm gücüyle devam edecek" dedi.

Norveç hükümeti tarafından sağlanan video ekran görüntüsünde Norveç'in başkenti Oslo'da basın toplantısına katılan Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide görülüyor, 22 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Norveç hükümeti/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Bakan, Norveç'in ve temsilciliğinin 30 yılı aşkın süredir iki devletli çözümü teşvik etmeye, İsrail ile Filistin arasında barışı geliştirmeye ve Filistin kurumlarını güçlendirmeye yönelik çabalarını sürdürdüğünü belirtti. Netanyahu hükümetinin söz konusu kararının, yerel personel, Norveçli diplomatlar ve ailelerini büyük ölçüde etkilediğini kaydeden Eide, "An itibarıyla çalışanlarımızı ve çalışmalarımızı en iyi şekilde nasıl koruyabileceğimize odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullandı. Bazı ülkelerin Norveç'e verdiği desteğe de teşekkür eden bakan, ülkesinin "uygulanabilir bir Filistin devleti ve sürdürülebilir bir iki devletli çözüm" için desteğini sürdüreceğini vurguladı.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentinin doğusunda bulunan Balata Mülteci Kampı'na yönelik İsrail saldırısında ölen bir kişinin cenazesini taşıyan insanlar, 15 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Nidal Eshtayeh/Xinhua)
Kaynak: rss