Xinhua

Norveç, İsrail'in Gazze'de insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılarını kınadı

Abone Ol

OSLO, 31 Ağustos (Xinhua) -- Norveç, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'de bir BM aracına düzenlediği saldırıyı 'kesinlikle kabul edilemez' olarak nitelendirerek kınadı ve derhal soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Bir BM sözcüsünün açıklamasına göre, üzerinde BM amblemi bulunan zırhlı bir araçtaki iki insani yardım çalışanı, Salı akşamı Gazze'deki bir İsrail kontrol noktasına yaklaşırken İsrail güçlerinin açtığı ateşten kıl payı kurtuldu.

Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Gazze insani yardım çalışanları için dünyanın en tehlikeli yeridir. İnsani yardım çalışanlarının sivillere hayat kurtaran yardımlar sağlarken bir kez daha hedef alınmaları kesinlikle kabul edilemez" dedi. Tvinnereim, uluslararası insani hukuka her zaman ve her yerde saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Dünya Gıda Programı personelini taşıyan araç, İsrail Savunma Kuvvetleri'nden çok sayıda izin almış olmasına rağmen hedef alınmıştır. Bu olay derhal soruşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Perşembe günü konuyla ilgili bir açıklama yapan Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Batı Şeria'da tırmanan ve Filistinlilerin yaşamlarını ve geçim kaynaklarını daha da tehlikeye atan şiddet olaylarından duyduğu endişeyi dile getirdi. Eide, "Gazze'de devam eden dehşetin ortasında, işgal altındaki Batı Şeria'daki durum son derece tehlikeli.

İsrail'in Cenin, Tulkerim ve Tubas'ta ve çevresinde yürüttüğü yoğun askeri operasyonlar zaten gergin olan durumu daha da gerginleştirmekte ve bölgedeki istikrar açısından öngörülemeyen sonuçlar doğuruyor" dedi. Eide ayrıca, Filistinlileri neredeyse tamamen cezasız bir şekilde terörize etmeye devam eden silahlı aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilerin eylemlerini de kınadı. Norveçli bakan, sürdürülebilir bir iki devletli çözüme ulaşılmasının hem Filistinliler hem de İsrailliler için barış ve güvenliğin sağlanması açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.