Dünya

New York'ta ünlü marka şubelerinde kapanma rekoru

Bu hafta içinde yayınlanan bir rapora göre, ABD'yi kasıp kavuran Kovid-19 pandemisi tüketicileri eve kapanmaya zorladığı için 2020 yılında New York'ta bulunan ülke çapında tan...

Abone Ol

Bu hafta içinde yayınlanan bir rapora göre, ABD'yi kasıp kavuran Kovid-19 pandemisi tüketicileri eve kapanmaya zorladığı için 2020 yılında New York'ta bulunan ülke çapında tanınmış zincir mağazaların her yedi şubesinden biri kepenk indirmek zorunda kaldı.

Kar amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu olan Center for an Urban Future'nın yayınladığı "Zincirlerin Durumu" isimli yıllık raporda, New York'ta aralarında 70 Duane Reades, 49 Starbucks ve 22 Papyruses mağazasının da bulunduğu ve rekor bir sayı olan 1 bin 57 zincir mağazanın son 12 ay içinde faaliyetini durdurduğu belirtildi.

Yüzde 13,3'lük bir azalma anlamına gelen bu sayı, kuruluşun bu verileri tutmaya başladığı 13 yıldan bu yana benzeri görülmemiş bir rakam. 2018 yılında zincir satış yerlerinin sadece yüzde 0,3'ü kapanmış, bu oran geçen yıl yüzde 3,7'ye yükselmişti.

New York Post gazetesi'ne göre, Center for an Urban Future icra direktörü Jonathan Bowles'un şu sözlerine yer verdi: "Ulusal zincirler bu ölçüde küçülüyorsa, krizlere dayanma veya finansmana erişme konusunda aynı yeteneğe sahip olmayan küçük ölçekli mağazalarda durumun iki kat daha kötü olduğunu düşünmemiz gerekiyor."

Rapor, New York şehrinin beş ana bölgesi arasında en yüksek düşüşün, kapanan toplam mağaza sayısının neredeyse yarısına tekabül eden 520 zincir mağazanın kapandığı Manhattan'da gerçekleştiğini belirtti. Manhattan'da bu kadar yüksek sayıda mağazanın kapanmasının nedeni, bu bölgenin ofis çalışanları, turistler ve pandemi yüzünden şehir dışındaki evlerine çekilen refah seviyesi yüksek bölge sakinlerine bağımlı olması.

Rapora göre, işyerlerine hizmet veren sandviç dükkanları en kötü etkilenen sektörler arasında bulunuyor. Öğle yemeklerini bu dükkanlardan alan ofis çalışanlarının büyük bölümü Mart ayından beri evlerinde çalışıyorlar.

Öte yandan, 11 yeni restoranı hizmete açan kızarmış tavuk hazır yemek zinciri Popeyes'in başını çektiği 40 zincir işletme de yeni konumlarda hizmet vermeye başladı. Bowles, pandemi sona erdiğinde çok sayıda çalışanın ofislerine geri döneceği farz edilirse gıda sektöründeki düşüşün büyük ölçüde geçici bir düşüş olma olasılığının bulunduğunu söyledi.