NEW YORK, 14 Aralık (Xinhua) Gazete, savaşçı hücrenin "savaşçı olmayanları korumak için uygulanan kurallara uymadığını ve tarlada hasatla meşgul çiftçiler, sokaklardaki çocuklar, savaştan kaçan aileler ve binalara sığınan köylüler gibi çatışmada hiçbir rolü olmayan insanları öldürerek ordudaki ortaklarını ve CIA'i alarma geçirdiğini" yazdı. Birçok mevcut ve eski askeri ve istihbarat yetkilileriyle yapılan görüşmelere dayanan haberde, saldırı biriminin Pençe Örs diye adlandırıldığı tespit edildi.

Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor
Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyindeki Yermük Kampı'nda yürüyen insanlar, 17 Kasım 2021. (Fotoğraf: Ammar Safarjalani/Xinhua)

2014 ve 2019 yılları arasında gece gündüz üç vardiya halinde çalışan saldırı hücresi, ABD'nin vurması için; konvoylar, bomba yüklü araçlar, komuta merkezleri ve düşman savaşçılarının ekipleri gibi hedefleri belirledi. Habere göre Pençe Örs bazen düz ekranlarla dolu gizli odalarda çalışan 20'den az kişiden oluşan küçük bir birimdi ancak İslam Devleti'ne karşı atılan 112 bin bomba ve füzede çok büyük bir rol oynadı.

Çünkü bu birim ordunun angajman kurallarının esnek bir yorumunu benimsiyordu. Habere göre, Pentagon ve Dışişleri Bakanlıklarında daha önce danışmanlık yapan ve Savunma Bakanlığı'nın zarar gören sivillere ilişkin 2018 tarihli raporunun ortak yazarlarından Larry Lewis, saldırı hücresi faaliyet gösterdikçe her yıl Suriye'deki sivil kayıp oranının önemli ölçüde arttığını söyledi. Pentagon'un Suriye'deki gizli sivil kayıp verilerini inceleyen Lewis, bu verilerin Afganistan'da incelediği benzer operasyonlardan 10 kat fazla olduğunu belirtti. "Veriler bir ABD biriminden bekleyeceğimden çok daha yüksekti" diyen Lewis, "Yıllar içinde dramatik ve istikrarlı bir şekilde artması beni şok etti" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI