Dünya genelinde başarı yakalayan, milyonlarca insan tarafından dikkatle takip edilen diziler ve filmler platformun öne çıkan yapımları arasındaki yerini alıyor. Ancak Netflix son dönemde dizi ve filmlerinin yakaladığı popülarite ile değil, iptal edilmeleriyle gündemde!

Yayınlandığı ilk andan itibaren milyonlarca insan tarafından izlenen ve kısa sürede platformun en sevilen yapımları arasına giren 1899 isimli dizi, Netflix’ten yeni sezon onayı alamadı ve iptal edildi. Netflix’in böylesine sevilen bir diziyi iptal kararı, ‘Netflix, yapımların başarısını nasıl ölçüyor?’ sorusunu da gündeme getirdi. Detaylara birlikte bakalım…

Kısa bir süre önce dünya çapınca çok izlenen 1899 isimli dizi iptal edildi. Peki bu kadar başarılı bir proje neden iptal edildi, Netflix’in başarı ölçütü nedir?

Şaşırtan iptal kararı sonrası Netflix kullanıcıları, bir yapımın iptal edilmesine veya yeni sezon onayı almasına hangi kriterlere göre karar verildiğini merak eder hale geldi. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir popüler kültür sitesinde yer alan haber, Netflix’in ‘başarı kriteri’ hakkında merak edilen sorulara yanıt verebilir…

Collider isimli internet sitesine göre; Netflix’in bu kararları nasıl aldığı tam olarak bilinmiyor

Ancak platformun bir dizinin veya filmin başarısını ölçmede kullandığı en bariz veri, izlenme süresi. Yani bir Netflix yapımı kullanıcılar tarafından ne kadar uzun süre izlenirse, Netflix tarafından o kadar başarılı kabul ediliyor. Ancak Netflix, yapımların yalnızca ilk 28 gündeki izlenme sürelerini takip ediyor.

Netflix için asıl önemli olan bir dizinin uzun süre izlenmesi değil bütün bölümlerinin tamamlanması!

Netflix’te yer alan ‘The Sandman’ isimli yapımın yaratıcısı Neil Gaiman, geçtiğimiz dönemde bir an önce dizinin yeni sezonunun yayınlanmasını isteyen hayranlara bunun için ‘diziyi kısa sürede bitirmeleri’ gerektiğini hatırlatmıştı. Collider için bu açıklama Netflix’in başarı kriteri hakkında önemli bir ipucu. Yani 1899’un iptal edilmesinin başlıca sebebi, tamamlanma oranının Netflix tarafından tatmin edici bulunmaması olabilir.

Netflix CEO’su Ted Sarandos, bir yapımın iptal veya onay kararının ‘yüzde 70 içgüdüsel, yüzde 30 veriye dayalı’ şekilde alındığını dile getirmişti

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir başka dergi olan Forbes ise bazı dizilerin tamamlanma oranları ve iptal veya onay kararları hakkında dikkat çeken bir habere imza attı. Örneğin ‘Heartstopper’ isimli dizi, yüzde 73 tamamlanma oranına sahipti ve yeni sezon onayı almıştı. ‘The Lincoln Lawyer’ (Güneşin Karanlığında) ise yüzde 56’lık tamamlanma oranıyla yeni sezon onayı almayı başarmıştı. ‘Love Death and Robots’ yüzde 67, ‘Arcane’ ise yüzde 60 tamamlanma oranına sahipti ve iki dizi de yeni sezonlarıyla izleyici karşısına çıkmıştı.

Çin'in Guizhou eyaletinde Liuyueliu etnik festivali gerçekleştirildi Çin'in Guizhou eyaletinde Liuyueliu etnik festivali gerçekleştirildi

Öte yandan ‘Resident Evil’ her yüz kişiden ancak 45’i tarafından bitirildi ve Netflix tarafından iptal edildi. Benzer şekilde ‘First Kill’ isimli dizi yüzde 44 tamamlanma oranına sahipti ve Netflix’in iptal ettiği yapımlar kervanına katıldı. ‘The Irregulars’ (Düzensizler) isimli yapım da yüzde 41’lik tamamlanma oranıyla iptal edilmekten kurtulamadı. Veri analitiği şirketi Digital, 1899’un tamamlanma oranının yüzde 32 olduğunu açıkladı.

Collider’a göre 1899’un iptal edilmesine sebep olan unsurlardan biri de ‘Wednesday’

1899, 17 Kasım’da izleyiciyle buluştu. Wednesday ise tam 6 gün sonra Netflix’teki yerini aldı. Wednesday, pek çok seyircinin yıllardır aşina olduğu Addams Ailesi’ne odaklanıyordu. Ayrıca dünyaca ünlü yönetmen Tim Burton ve son dönemin sevilen oyuncusu Jenna Ortega da dizinin öne çıkarılan unsurları arasındaydı.

Buna karşın 1899’un oyuncu kadrosunda büyük isimler yer almıyordu. Ayrıca dizi, ‘pek çok farklı dil kullanılması’ gibi izleyiciyi uzaklaştırabilecek unsurlar barındırıyordu. Bütün bunlar bir araya gelince 1899, Wednesday’in gölgesinde kalmaktan kurtulamadı. Yani 1899’un ‘çuvallamasına’ bir anlamda Wednesday ve iki diziyi aynı dönemde gösterime sokan Netflix sebep oldu.

(Listelist)