Yurt

Nesli tükenme riski altındaki Przewalski atlarının Xinjiang'daki nüfusu 487'ye yükseldi

Przewalski atlarının, bugün hala varlığını sürdüren tek yabani at türü olduğuna inanılıyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi...

Abone Ol

Przewalski atlarının, bugün hala varlığını sürdüren tek yabani at türü olduğuna inanılıyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi'nde bulunan tür, Çin'de birinci sınıf devlet koruması altında. Aşırı düzeyde kaçak avlanma ve çevresel bozulma nedeniyle türün Çin'deki nesli bir noktada tükenmişti. 1980'lerin ortasından itibaren İngiltere, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden getirilen Przewalski atlarıyla birlikte ülkedeki nesli yeniden canlandırılan yabani atlar, Xinjiang ile Gansu eyaletlerinde yetiştiriliyor.

Xinjiang'daki bu nadir at türünün nüfusu 2000 yılında neredeyse 100'ü buldu ve bir kısmı 2001'den itibaren bir doğal koruma alanına salındı. Araştırma merkezinin direktörü olan Yang Jianming, "Geçtiğimiz 20 yıldan uzun zamanda Xinjiang'da bu nadir bulunan yabani atlardan 16 grup doğaya salındı. Toplamda 110 yabani at, yaban hayata geri döndü ve nüfusları geçen yıl sonu itibarıyla 274'e yükseldi" dedi. Merkez, önümüzdeki aylarda 18 Przewalski atını daha doğaya salacak.