Çin

Nesli kritik derecede tehlike altındaki Gobi ayısı Çin'de görüldü

Abone Ol

URUMQİ, 31 Ağustos (Xinhua) --Çin Ormancılık Akademisi'nden araştırmacılar, Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde Gobi ayısı tespit etti. Böylece nesli tehlike altındaki bu tür Çin'de ilk kez kayıt altına alınmış oldu.

Moğolistan'da Mazaalai olarak da bilinen Gobi ayısının görüntüleri, Yiwu ilçesinin Xiamaya kasabasında yapılan bir araştırma gezisi sırasında çekildi. Bu kasaba, ayının önemli bir yaşam alanı olan Moğolistan'daki Büyük Gobi Sıkı Koruma Alanı - Bölge A ile sınır komşusu.

Nesli tehlike altında olan bu yaban hayvanı, dünyada çöllerde ve Gobi bölgelerinde yaşayan tek ayı türü. Kalan nüfusu yalnızca 50 civarı olan Gobi ayısının nesli kritik derecede tehlike altında. Bu ayılar doğada çoğunlukla yalnız yaşıyor ve nazik bir mizaca sahipler. Araştırma ekibinin bir üyesi olan Xue Yadong, Moğolistan'da bu türün ulusal hazine olarak kabul edildiğini söyledi.

Çin ve Moğolistan 2018 yılında Gobi ayılarını kurtarmak ve yaşam alanlarını geliştirmek için bir teknik yardım projesinin uygulanmasına ilişkin bir anlaşma imzaladı. Projenin açılışında açıklanan Moğolistan'ın resmi verilerine göre, dünyada sadece 20 kadar Gobi ayısı vardı. Xue, altı yıl süren sürekli izleme ve koruma çabaları sayesinde nüfuslarının şu anda 50'yi aştığını söyledi.