Katmandu merkezli Seven Summit Treks Pvt Ltd şirketinin yönettiği 10 dağcıdan oluşan ekip, 8.611 metre yüksekliğindeki zirveye yerel saatle 17.00'de ulaştı. Chhogori olarak da adlandırılan K2 Dağı, şimdiye kadar kışın hiç tırmanılmamış 8.000 metreden yüksek tek zirveydi.

Seven Summit Treks yöneticilerinden Thaneshwor Guragain, Xinhua'ya verdiği demeçte "Evet, ekibimiz daha önce kimsenin başaramadığını yaptı ve ikinci en yüksek zirveye ulaşarak tarih yazdı" dedi. Guragain, "Şirketimizin yönettiği 10 dağcı zirveye öğleden sonra 16:58'de çıktı" diye devam etti.

Guragain, Cumartesi günü ölümcül dağın zirvesine tırmananların Nirmal Purja ile Mingma David, Mingma Tenzing, Mingma Gyalze, Sona, Galjen, Pem Chiri, Dawa Temba, Dawa Tenjin ve Kili Pemba adlarındaki şerpalar olduğunu söyledi.

Ekip, Seven Summit Treks'in gezi yöneticisi Şerpa Chhang Dawa tarafından yönetildi. Başarıyı duyurmak için sosyal medyayı (Facebook ve Twitter) kullanan Chhang Dawa, Facebook gönderisinde, "Bunu başardık, inanın bana bunu başardık. Daha önce hiç yapılmamış bir zirve yolculuğu...

Bu vahşi dağın zirvesine kışın ilk kez çıkıldı" ifadelerini kullandı. Chhang Dawa ile sürekli temas halinde olan Guragain'e göre toplam 48 dağcı Everest Dağı'ndan sonraki en yüksek zirveye çıkmak için şansını deneyecek. Guragain, "Ekibimiz Cuma günü ipi sabitledi ve zirveye uzanan patikayı temizledi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Diğer 38 kişi önümüzdeki 2 hafta içinde farklı gruplar halinde zirveye tırmanacak" dedi. Dağcılık ekipleri daha önce de zirveye ulaşmayı denemişti. 1987-1988'de Polonyalı, Kanadalı ve İngilizlerden oluşan bir ekip K2 kış tırmanışını 7.300 metrede sonlandırmıştı. 2002-2003'te Polonyalı bir ekip kışın 7.650 metreye ve 2011-2012'de bir Rus ekibi 7,200 metreye ulaşabilmişti.

Editör: İRFAN KARSLI