Yurt

Nepal'de sokak hayvanlarını korumak için yollara pati izi baskısı yapıldı

Nepal'in Lalitpur kentinde sokak hayvanlarının sağlığıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla yollara hayvan pati izi baskısı yapılıyor. Sokak köpeklerinin ve diğer hayvanlar...

Abone Ol

Nepal'in Lalitpur kentinde sokak hayvanlarının sağlığıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla yollara hayvan pati izi baskısı yapılıyor. Sokak köpeklerinin ve diğer hayvanların yol kazalarında ölüm ve yaralanmalarının artması üzerine Sneha's Care adlı bir sivil toplum kuruluşu, Katmandu Vadisi'ndeki Lalitpur Büyükşehir Belediyesi'yle işbirliği yaparak bir kampanya başlattı. Hayvan sağlığı ve korunması konusunda çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Sneha's Care, geçen Cuma gününden bu yana Lalitpur'daki tüm yaya geçitlerine hayvan pati izi baskısı yapmaya başladı.

Nepal'in Lalitpur kentinde sokak hayvanlarının sağlığıyla ilgili farkındalık yaratmak için yollara hayvan pati izi baskısı yapıldı. (Fotoğraf: Binod Ghimire/Xinhua)

Sneha's Care'in kurucusu Sneha Shrestha, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Çoğu köpek olmak üzere en az 30 hayvan her ay yol kazalarında yaralanıyor, hatta birçoğu ölüyor. Pati izleri, sürücülerde farkındalık yaratmaya destek olacak" dedi. Shrestha, sokak hayvanlarının hayatlarının insan hayatlarıyla eşit derecede önemli olduğu konusunda farkındalık yaratmak için farklı ülkelerde pati izlerinin benimsendiğini ve Lalitpur'da Cuma gününden bu yana her gün 10 yaya geçidine hayvan pati izi baskısının yapıldığını söyledi. Sneha's Care, yol kazalarında yaralanan 170 sokak köpeğinin yanı sıra onlarca yaralı inek, öküz, domuz ve keçiye barınak sağladı.

Nepal'in Lalitpur kentinde sokak hayvanlarının sağlığıyla ilgili farkındalık yaratmak için yollara hayvan pati izi baskısı yapıldı. (Fotoğraf: Binod Ghimire/Xinhua)

Lalitpur Belediye Başkanı Chiribabu Maharjan ise Xinhua'ya verdiği demeçte, "Pati izi baskıları yapıldıktan sonra sokak hayvanlarının karıştığı kazaların azalacağına inanıyoruz. Hayvanlar yollarda güvenle seyahat edebilmeli. Herkes hayvanların canlarından endişe duymalı." Katmandu'daki Merkez Sevk Veteriner Hastanesi'nin bilgi görevlisi Arjun Aryal'a göre, sürücülerin sokaklardaki hayvanlara karşı ilgisizliği, kazaların artmasına etki eden faktörlerden biri. Aryal, "Sürücüler insanlara dikkat ediyor çünkü yürürlükte olan güçlü yasalar var, ancak hayvanlar söz konusu olduğunda kayıtsızlar" diye konuştu. "Hayvanların sağlığı konusunda genel kamuoyunda farkındalık yaratmak gerekiyor."