Nepal hükümetinin bu hafta başında aldığı lisanslama kararının ardından dağcıların, Himalaya Dağları'na Nepal tarafından tırmanırken lisans sahibi dağcılık rehberleri kullanmaları zorunlu olacak.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde kimle eşleşti? Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde kimle eşleşti?

Nepal hükümeti dağcılık rehberlerine ilk kez lisans vermeye hazırlanıyor. Nepal hükümeti bugüne kadar dağcılık sektöründen çeşitli paydaşları bir araya getiren Nepal Dağcılık Derneği'nin tavsiyelerine dayanarak rehberlerin dağcılarla seyahat etmesine izin veriyordu.

Dağcılık lisanslarını veren Nepal Turizm Bakanlığı Müsteşarı Meera Acharya, Cuma günü Xinhua'ya verdiği demeçte, "Dağ rehberlerine ilk kez lisans vereceğiz" dedi. "Lisanslı rehberler dağcılara ülkenin dağlarına tırmanmalarına yardım etmekten sorumlu olacak." Müsteşar, önümüzdeki birkaç gün içinde lisans alma kriterlerine ilişkin bir genelge yayınlanacağını söyledi ve şöyle devam etti: "Uygulamaya, genelge yayınlandıktan hemen sonra geçilecek."

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'ndek Qomolangma (Everest) Dağı'nda turistler güzel manzaralı bir noktada poz ver yor, 5 Mayıs 2020. (Fotoğraf: Purbu Zhax /Xinhua)

Nepal Dağcılık Derneği'nin eski başkanı Ang Tsering Sherpa'ya göre Nepal'de 8.000'den fazla tırmanış rehberi bulunuyor. Dernek, seyahat acentelerinden aldığı dağcılık rehberi adaylarının isimlerini keşif gezilerinde rehber olarak çalışabilmeleri içini Nepal hükümetinin onayına sunuyor. Dağcılık rehberlerinin çoğu, Nepal'in dağcılık konusunda dünyaca ünlü Şerpa topluluğunun üyesi.

Nepal'in önde gelen dağcılık seyahat acentelerinden biri olan Seven Summit Treks'in başkanı Mingma Sherpa, Nepal hükümetinin dağcılık rehberlerinin deneyimlerine ve uzmanlığına dayalı olarak farklı kategorilerde lisanslar vermesi gerektiğini söyledi. "Qomolangma (Everest) Dağı'na defalarca tırmanmış olan bir rehber ile hiçbir yüksek dağa tırmanmamış olan bir rehber birbiriyle karşılaştırılamayacağı

Editör: İRFAN KARSLI