Dünya

Namibya, zürafaların hareketlerini kuyruklarına yerleştirilmiş cihazlarla takip etmeye başladı

Namibya'nın en büyük milli parkı Etosha ile Ehirovipuka Ortak Alan Koruma Alanı, nüfusu artan zürafaları korumaya yönelik bir hamle olarak kısa bir süre önce GPS uydu takip te...

Abone Ol

Namibya'nın en büyük milli parkı Etosha ile Ehirovipuka Ortak Alan Koruma Alanı, nüfusu artan zürafaları korumaya yönelik bir hamle olarak kısa bir süre önce GPS uydu takip teknolojisi ile donatıldı. Namibya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi Başkanı Doçent Morgan Hauptfleisch, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Zürafaların hareketlerini, ne yediklerini, insan müdahalesine karşı nasıl tepki verdiklerini anlayabilirsek, bunları türün küresel bazda korunması için kullanabiliriz" dedi. Zürafaların benzersiz fiziksel yapısı nedeniyle GPS takip cihazlarını üstlerine takmanın basit bir iş olmadığını vurgulayan Hauptfleisch, "Zürafaları Koruma Vakfı, GPS uydu ünitelerini kullanan ilk kurum ve 20 yıldır bunları geliştiriyorlar" dedi.

Hauptfleisch, Namibya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Zürafaları Koruma Vakfı'nın zürafaların kuyruğuna takılabilen yeni bir cihazı test ettiğini ve bunun daha önceleri hayvanın boynuzuna takılan teknolojinin yerini alabileceğini kaydetti. Araştırmaların, geçmişte boynuzlara takılan GPS cihazlarının zürafalar kavga ettiğinde zarar gördüğünü gösterdiğini belirten Hauptfleisch, genelde cihazları zürafaların boynuzlarına takmanın daha çok vakit aldığını da sözlerine ekledi. Hauptfleisch, "Kuyruk ünitelerinin yerleştirilmesi en fazla bir dakika sürüyor ve zürafalar anesteziye iyi tepki vermediği için, hayvanı olabildiğince çabuk ayağa kaldırmamız gerekiyor" dedi.