Sağlık

Namibya yeni tifo vakalarını teyit ederken hepatit E salgınının sona erdiğini duyurdu

WINDHOEK, 2 Mart (Xinhua) -- Basın toplantısında konuşan bakan, "Ocak ayında ilk vakanın bildirilmesinin ardından aralarında üçü yakın temaslı olmak üzere dokuz temaslı kişi b...

Abone Ol

WINDHOEK, 2 Mart (Xinhua) -- Basın toplantısında konuşan bakan, "Ocak ayında ilk vakanın bildirilmesinin ardından aralarında üçü yakın temaslı olmak üzere dokuz temaslı kişi bulundu ve tifo testinden geçirildi. Yakın temaslı üç kişiden ikisinin testi pozitif çıktı" dedi. "Namibya'da daha önce, bilhassa Kavango Doğu ve Kavango Batı bölgelerinde, nehir suyunun kullanımından kaynaklanan tifo vakaları bildirilmişti" diyen Shangula, "Khomas bölgesindeki Windhoek'te son beş yılda sadece bir tifo vakası kayıtlara geçti" dedi.

Bakan, enfeksiyon geçirmiş bir kişinin dışkı ve idrarıyla kontamine olmuş yiyecek ve sularla bulaşan tifonun dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Kirli su hastalığın en yaygın bulaşma kaynağı olarak biliniyor.

Sangula, "Halktan sakin kalmalarını ve enfeksiyonun daha fazla yayılmasını kontrol altına almak ve önlemek için kontrol tedbirlerine uymasını istiyorum" dedi. Bakan basın toplantısında, Namibya'daki hepatit E salgınının ise sona erdiğini söyledi. Namibya'da hepatit E virüsü ilk olarak Aralık 2017'de, başkent Widhoek'teki bir kaçak yerleşim alanında tespit edilmişti. Salgın daha sonra ülkenin geri kalanına yayılmış ve Ağustos 2021'e kadar 8.090 vaka bildirilmişti.