Namibya, 170 fili açık artırmayla satışa çıkarmayı planlıyor. Açık artırmadan elde edilecek gelir, vahşi yaşamı koruma ve kırsal kalkınma projelerinde kullanılmak üzere ülkenin Av Hayvanları Ürünleri Vakıf Fonu'na aktarılacak.

Namibya Çevre, Orman ve Turizm Bakanlığı İcra Direktörü Teofilus Nghitila'ya göre bu projeler arasında; vahşi yaşam suçlarının önlenmesi ve kanun yaptırımı, koruma altındaki bölgelerin yönetimi, fillerin insanların su kaynaklarını kullanmasını önleyecek alternatif su noktalarının sağlanması dahil olmak üzere insan-vahşi yaşam çatışmasını azaltma önlemleri gibi planlar var.

Nghitila, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Av Hayvanları Ürünleri Vakıf Fonu; vahşi yaşam ürünlerinin satışından elde edilen gelirlerin vahşi yaşamın korunması, toplulukların korunması ve insanlarla vahşi yaşam arasındaki birlikteliği uyumlu hale getirmeyi amaçlayan kırsal kalkınma programları için kullanılmasını sağlayan, böylelikle Namibya'daki koruma alanlarının dışında ve içinde vahşi yaşamın geleceğini güvenceye alan bir mekanizma" diye konuştu. Nghitila'ya göre Namibya sağlıklı ve büyüyen bir fil popülasyonuna sahip.

26 Ağustos 2016 tarihinde çekilen bu arşiv fotoğrafında Namibya'nın kuzeybatısında yer alan Etosha Ulusal Parkı'ndaki filler görülüyor. (Fotoğraf: Wu Changwei/Xinhua)

"170, son derece ölçülü bir miktar. Bu rakam sürdürülebilir azaltım düzeyinin çok aşağısında ve popülasyon büyüyüp genişlemeye devam ediyor" diyen Nghitila, satılacak fillerin ülkenin fil nüfusunun yüzde 1'inden daha azına karşılık geldiğini vurguladı.

Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor. Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor.

Nghitila ayrıca, amaçlarının fil nüfusunu genel olarak azaltmaktan ziyade sadece dört çatışma bölgesindeki fillerin yaklaşık yarısının gönderilmesi olduğunu ifade etti.

Uluslararası medya kuruluşlarının, hayvan hakları gruplarının ve bireylerler ile kendilerini çevreci olarak adlandıran kişilerin hayvanların açık artırmayla satılmasına ilişkin bakanlığa yönelttiği tepkilerin ardından Nghitila şunları ekledi: "Koruma alanları ve ulusal parklardaki filler değil, topluluklara ait ve ticari tarım arazilerindeki filler gönderilecek."

Öte yandan Namibya'nın 170 fili, kuraklık ve fil sayısındaki artışın yanı sıra insanlarla filler arasındaki çatışma nedeniyle de satışa çıkardığını dile getiren Nghitila, "Fil satışının bilimsel kanıtlara göre yapılmasının yanı sıra, bakanlık da satış ve ihale prosedürlerinde hukuki usullere riayet etmektedir" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI